Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби гъркът Стефанос Циципас с 3-6, 6-7(9), 2-6 и отпадна от "Ролан Гарос" 2020. Осминафиналният мач се игра под затворения покрив на централния корт "Филип Шатрие" и предложи красиви отигравания на малцината допуснати зрители.

На практика срещата се реши в последната точка на втория сет, когато Гришо сбърка на мрежата и загуби частта след тайбрек. Преди това хасковлията имаше сетбол на свой сервис.

Мачът започна много лошо за Григор. Той допусна пробив още във втория гейм. След това трябваше да се спасява в четвъртата партия. Все пак българинът успя някак да държи изоставането си на един пробив до 3-4.

В деветия гейм Димитров се мобилизира и на три пъти можеше да вземе подаването на съперника си. Циципас запази концентрацията си и успя да спечели сета с 6-3 за 39 минути.

Втората част беше най-равностойната и продължи колкото другите два сета взети заедно. Гришо намери играта си и със страхотното си придвижване по корта направи серия от атрактивни отигравания.

Снимка 499239

Източник: GettyImages

Димитров имаше един относително по-слаб гейм. При 2-2 той допусна изоставане с 15-40, но успя с добри сервиси и точна игра да се измъкне.  В края на частта българинът дори по-леко печелеше подаванията си.

Тайбрекът се оказа много зрелищен и оспорван. В него гъркът поведе с 3-0. Григор върна мини пробива за 2-4 и още веднъж за 5-5. При 6-6 Григор сбърка и Циципас получи шанс да затвори сета на свой сервис. Българинът се спаси и след още едно хубаво разиграване стигна до сетбол на свой сервис.

Снимка 499237

Източник: GettyImages

За съжаление в този момент българинът не запази самообладание и сгреши. Следващата му грешка беше фатална. Той сбърка на мрежата при резултат 9-10 и загуби частта, а на практика и мача.

В третия сет тонусът на Димитров спадна той допусна пробив за 0-2. След това някак успя да спаси такъв в четвъртия гейм. Хасковлията оказа някаква съпротива в седмата партия, но в осмата изцяло се предаде.

Така в сряда Стефанос Циципас ще играе в сряда с руснака Андрей Рубльов. За Григор Димитров остана доброто представяне в Париж. Един добър гейм няма как да стигне за спечелването на мач от "Големия шлем".

Снимка 499236

Източник: GettyImages