Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще тренира само с белгиеца Давид Гофен до края на периода на карантина в Мелбърн.

По първоначалния план участниците на Australian Open бяха длъжни да изберат един свой колега за тренировки в първите 7 дни на изолация, а през втората седмица групата да се увеличи на общо четирима тенисисти. Според испанския "Марка" във видео разговор със състезателите турнирният директор Крейг Тайли е обявил, че има промяна и през втората седмица тренировките ще продължат да бъдат единствено с първоначалния спаринг-партньор.

За Григор Димитров това означава, че до края на януари ще бъде на корта само с Гофен. В този период хасковлията ще бъде и без своя треньор Данте Ботини, който е в строга карантина. В самолета на аржентинеца от Лос Анджелис бяха открити хора с положителни PCR тестове. Гришо все пак има човек до себе си в петте часа за тренировки - физиотерапевтът Алгис Христов.

Основната причината за промяната в условията е притеснението на местните власти за разпространение на коронавируса сред тенисистите, а оттам и сред местното население. В четвъртък стана ясно, че има и първи положителен случай на състезател. Това е испанката Паула Бадоса. Тя бе сред 72-мата тенисисти под строга карантина заради случаи на COVID-19 в нейния чартърен полет. Въпреки това шест дни след пристигането си в Мелбърн Бадоса даде положителна проба. Заради това Крейг Тайли е предупредил, че вирусът е вътре в "балона" на състезателите и всички трябва да бъдат много внимателни, пише Tenniskafe.com.

Българинът и Гофен се познават перфектно като имат 10 мача помежду си. В тях Димитров има предимство от 8 на 2 победи, макар че последният им двубой бе спечелен от белгиеца - на АТР Cup 2020. Тази година поради промяната на формата на отборния турнир и двамата няма да имат възможност да поведат отборите си.

Вместо това те ще участват на двата АТР 250 турнира в седмицата преди Australian Open. Поне в тези седем дни е сигурно, че те няма да се срещнат на корта. Гофен е поставен под №1 в единия турнир, докато Григор е №2 в другия.

Гуидо Пея: Моята стая е по-малка от терасата на Джокович

Гуидо Пея: Моята стая е по-малка от терасата на Джокович

Аржентинецът Гуидо Пея се оплака от условията в Мелбърн