Григор Димитров загуби от Сам Куери единствения си мач на турнира от ATP 250 в Стокхолм. Поставеният под №2 не можа да отговори на сервисите на американеца и отстъпи със 7-6(7), 3-6, 6-7(3) за 2 часа и 17 минути.

Играта беше равностойна и непривлекателна. Куери направи 25 аса, а Григор му отговори с 9. Българинът така и не стигна до възможност за пробив. Всичко се реши в тайбрека на третия сет, когато Димитров не беше достатъчно концентриран в първите разигравания и изостана с 0-5.

Григор Димитров - Сам Куери, на живо 7-6(7), 3-6, 6-7(3)
на живо

Григор Димитров - Сам Куери 7-6(7), 3-6, 6-7(3), 1/8-финал в Стокхолм

Българинът за четвърти път играе с достойния си опонент

В първия сет всичко се ограничаваше до сервиси. Григор така и не можа да форсира достатъчен брой дълги разигравания, в които по правило доминираше. Хасковлията имаше известни проблеми в третия гейм, когато трябваше да отразява точка за пробив.

Тогава Гришо беше на ниво и реализира н\ужните му три точки. Българинът имаше някакъв шанс в десетия гейм, но Куери така и не допусна точка за брейк.

В закономерния тайбрек превъзходството на Григор беше пълно и той поведе с 6-2. Куери не се предаде и изравни за 6-6, след колебливи изпълнения на българина. Димитров все пак успя да реализира шестия си сетбол за 9-7 след 56 минути.

Престрелката продължи и във втората част. В шестия гейм неочаквано Димитров се пропука и като на шега допусна пробив на нула. Куери само това и чакаше и успя да пласира нужните му сервиси за да затвори сета с 6-3 за 31 минути.

Снимка 317340

Източник: GettyImages

В третата част Григор успяваше да предизвика повече разигравания. По правило Куери винаги грешеше ако топката бъде прехвърлена през мрежата повече от четири пъти. Но американецът винаги успяваше след това да вкара мощните си начални удари.

Умората започна да личи повече в играта на хасковлията. Въпреки, че американецът имаше точка за пробив в деветия гейм. Димитров я отрази с марково изпълнение с бекхенд воле. когато разиграването изглеждаше спечелено от американеца.

Във втория тайбрек Димитров сервира първи, но сбърка при двуостро разиграване. Това даде психологическо предимство на Куери и той, пласирайки два хубави сервиса,  поведждайки бързо с 3-0. Това на пракитика пречупи българина.

Григор сбърка още два пъти за 0-5. Куери достигна до пет мачбола. Григор спаси два на свой сервис, но Куери направи комбинация след начален удар и затвири като на шега мача.

След Александър Бублик в Ченду, Сам Куери е вторият тенисист, който разчита само на сервиса си, отстранил Григор Димитров. Хасковлията така и не можа да пласира повече от три хубави ретура на гейм, което прави пробивите невъзможни.

Точките в мача са 110 на 102. Куери спечели 61 на първи сервис, а Димитров стори това 50 пъти. Българинът направи само една двойна грешка, докато Куери завърши мача с 3 двукратно сбъркани сервиси, неоказали никакво влияние на крайния резултат.

Другата седмица най-добрият български тенисист ще играе на ATP 500 във Виена. След това ще завърши сезона на "Мастърс" 1000 в Париж. Единствената причина Димитров да влезе в основната схема във френската столица е блестящото му предствяне на US Open 2019. След това балансът му е една победа и три загуби.

Снимка 441289

Източник: GettyImages