Григор Димитров спечели първия си мач на трева през 2018 година. Българинът победи босненеца Дамир Джумхур с 6-3. 6-7(4), 6-3 за малко повече от два часа игра и се класира за осминафинал на турнира от ATP 500 в "Куинс Клъб" (Лондон).

Първият сет премина изцяло под диктовката на Димитров. Българинът сервира безупречно и по правило печелеше важните разигравания. Джумхур се пречупи в четвъртия гейм и след двойна грешка даде възможност на хасковлията да го пробие.

Григор Димитров - Дамир Джумхур 6-3, 6-7(4), 6-3
на живо

Григор Димитров - Дамир Джумхур 6-3, 6-7(4), 6-3

Българският №1 започва сезона на трева

Гришо играеше много уверено и диктуваше разиграванията. За него беше въпрос на време да завърши частта, която продължи само 21 минути с крайното 6-3.

Снимка 363325

Източник: GettyImages

Вторият сет започна с гейм, продължил 15 минути. В него българинът имаше осем възможности за пробив и в някои от тях диктуваше разиграванията. Джумхур показа, че няма намерение да се предава. Той правеше грешки, но вече беше равностоен. След 28 разиграни точки босненецът се измъкна и доби самочувствие.

Григор продължи да мачка и след свой сервис гейм на нула проби за 2-1. И реши, че вече е спечелил мача, което му можеше да му струва скъпо.

Джумхур върна като от нищото пробива за 3-3. Той започна да сервира отлично и печелеше подаванията, докато Димитров започна да бърка и трябваше да спасява един сетбол.

Все пак се въпреки превъзходството на босненеца се стигна до тайбрек. В него Гришо беше видимо нервен и искаше бързо да приключи мача. Това доведе до няколко последователни грешки и подарен втори сет след 4-7 в решителни гейм. Вторият сет продължи 59 минути и всичко започна отначало.

Снимка 363326

Източник: GettyImages

Третата част започна с нервна игра на Григор, който бързо подари пробив на съперника си. За щастие българинът възстанови концентрацията си и светкавично направи рибрейк.

Това внесе смут в играта и на двамата и качеството падна много. Точките завършваха с грешки, като и двамата се надпреварваха да ги правят. Геймовете минаваха бързо и се задаваше нов тайбрек.

В осми гейм Джумхур загуби сервиса си и взе грешни решения. Гришо проби и със стабилни подавания затвори мача след 6-3. Третият сет продължи 30 минути.

Снимка 363323

Източник: GettyImages

Григор Димитров сам си усложи двубоя, който изглеждаше лесно спечелен след първите 50 минути. Хубавото е, че се върна след трудна ситуация, в която беше изпаднал. Може би самочувствието му при играта на трева го спаси.

Във втория кръг в "Куинс Клъб" българският №1 ще играе с победителя от мача Новак Джокович - Джон Милман.