Григор Димитров победи италианеца Андреас Сепи с 6-1, 6-7(2), 6-4, 6-3 за 2 часа и 43 минути и се класира за втория кръг (1/32-финал) на US Open 2019. Българинът беше стабилен през по-голямата част от двубоя и само леки загуби на концентрация удължиха ненужно срещата. В сряда Григор ще срещне хърватина Борна Чорич, победил руския квалификант Евгени Донской със 7-6, 6-3, 6-0.

Григор Димитров - Андреас Сепи, 1/64-финал на US Open 2019
на живо

Григор Димитров - Андреас Сепи 6-1, 6-7(2), 6-4, 6-3

Хасковлията започва похода си на големия турнир в Ню Йорк

Мачът започна с огромно превъзходство за българския тенисист. Той проби за 2-0, възползвайки се от двойна грешка на противника и веднага затвърди на нула.

Италианецът успя да счупи геврека за 1-3, но с нова двойна грешка подари втори пробив на хасковилята. Сервисите на Григор влизаха много добре и той затвори сета с 6-1 за 24 минути.

Снимка 440097

Източник: GettyImages

Това изигра лоша шега на българина. Андреас Сепи изведнъж започна да играе добре, стана агресивен и дори успя да пробие Димитров за 2-0. Разбира се, че и този брейк дойде след двойна грешка.

Следващият гейм беше уникален. Григор направи едно отлично стоп воле, Сепи сбърка два пъти след ретур и направи дежурната за брейк двойна грешка. Димитров започна следващата партия с нова двойна грешка, но след три аса успя да измъкне подаването си и да изравни за 2-2.

До 4-4 играта вървеше гейм за гейм, като само в петия Сепи имаше известни затруднения. Все пак италианецът вече пласираше уинъри, докато Григор започна да прибързва и да греши.

Хасковлията направи нов пробив, изглеждащ решаващ, за 5-4. Сепи сбърка два пъти от бекхенд, а Григор завърши две хубави разигравания. Този път двойни грешки нямаше.

Но Григор Димитров от тази година трябва да минава през драми. Когато сервираше за сета той направи двойна грешка, сбърка след два ретура, спаси две точки за пробив, но при третата сбърка разиграването - 5-5.

Така след два бързи гейма се стигна до тайбрек. В него италианецът доминираше тотално, а Димитров грешеше. Резултатът стана бързо 5-0 и за италинеца не предствляваше проблем са изравни сетовете след 7-2. Втората част беше най-дългата в мача и продължи 51 минути. Така цялото игрово предимство на Димитров се оказа безмислено.

Снимка 440094

Източник: GettyImages

Първите пет гейма на третия сет бяха взети като под индиго от същите в първата част. Сепи отново загуби точността си и след серия от грешки беше пробит за 2-0. Димитров върна увереността си и сервираше великолепно.

Хасковлията поведе с 0-40 при 4-1 и така имаше възможност да продължи с повторенията. И тогава се случи вторият голям срив в играта му, който този път не се оказа фатален. Григор се изнерви и остави Сепи да спаси подаването си.

В следващия гейм Димитров направи четири подаръка на Сепи и беше видимо не на себе си. Италианецът направи, за щастие оказалия се последен пробив за него в мача. Той взе подаването си на нула след това и резултатът стана 4-4.

Димитров загуби още две точки. И противно на случващото се през тази година, той възстанови равновесието си и след хубави сервиси успя да измъкне подаването си. Григор не чакаше и веднага удари с пробив. Геймът се оказа най-дългия в мача. Двамата редуваха хубави разигравания с наивни грешки. При шестата си възможност българинът реализира сетбола след прекрасно организирана атака. Така лесният на пръв поглед сет беше спечелен след два обрата за 47 минути.

Снимка 440093

Източник: GettyImages

Умората се появи в четвъртата част. Двамата си почиваха, когато посрещат и резултата стана бурзо 3-2 за Димитров. Григор сложи край на това и след чудесни точки достигна до три възможности за пробив. Този път Сепи сервира добре, игра безупречно и се измъкна за 3-3.

Хасковлията затвори следващата партия с ас. Сепи си мислеше, че сервира отлично в следващия гейм, но Григор някак успяваше да остави топката в игра след много трудни ретури. В тези моменти италианецът не знаеше как да завърши и пращаше топката в аут. Това донесе последния, седми пробив за Григор Димитров.

Българинът опъна нервите на своите фенове в последната партия от мача. Той допусна грешки и Сепи достигна до възможност за пробив. Последваха три точки от най-добрите времена на хасковлията. Той направи марковото си драйв воле с излизане напред, реализира уинър след хубава атака и затвори мача с ас №13.

Снимка 440095

Източник: GettyImages

Точките са 132-112, но предимството на Григор идва само от първия сет. Без него те са 104-99. Уинърите са 46 на 29, а непредизвиканите грешки 54 на 43. Грешките на Сепи бяха много в началото и края на двубоя. Асовете са 13 на 9. А двойните грешки, които затвориха първите 4 брейка в мача си останаха 3-3.

Григор спечели 60% от точките на втори сервис, което за него е огромно постижение. Сепи достигна до 63% на втори сервис, но първият му беше едва 56%. Българинът направи 7 пробива от 21 възможности, а Сепи 3 брейка от 7.

Статистиката е много в полза на българина, но мачът изобщо не беше лесен. С такава статистика може да се загуби след три тайбрека. С Борна Чорич нещата ще стоят другояче.

Най-важното в този двубой е, че Григор бързо преодоля двата срива. На корта не се забеляза треньор. Хасковлията проведе занимания със Стефанос Циципас, Доминик Тийм и Серина Уилямс. Там може да е получил ценни съвети.

Всички резултати от US Open 2019
Обновена

Всички резултати от US Open 2019

Григор Димитров достигна до 1/2-финал след победи срещу Андреас Сепи, Камил Майхржак, Алекс де Минор и Роджър Федерер и отказване на Борна Чорич