Григор Димитров победи Янко Типсаревич с 6-3, 6-0, 3-6, 6-7(4), 6-4 в първия си мач на "Ролан Гарос" 2019. Хасковлията започна прекрасно, поведе с 2-0 сета и пробив след около час игра. Сърбинът се събуди и успя да изравни частите. В нервния завършек на двубоя Димитров запази самообладание и накара съперника си да бърка. Срещата продължи 3 часа и 2 минути. Във втория кръг Гришо ще играе с хърватина Марин Чилич.

Григор Димитров - Янко Типсаревич 6-3, 6-0, 3-6, 6-7(4), 6-4
на живо

Григор Димитров - Янко Типсаревич 6-3, 6-0, 3-6, 6-7(4), 6-4

Българинът е фаворит, но има отрицателен баланс срещу днешния си съперник

Григор започна с много силен сервис гейм, но допусна пробив за 1-2. Получи се особен период в мача, като двамата направиха серия от 4 брейка, не можейки да си вкарват първите подавания.

Българинът все пак първи се възстанови и след серия от три партии спечели първия сет с 6-3 за 32 минути.

Втората част беше рецитал на българския тенис ас. Той правеше каквото си иска на корта, докато съперникът му изглеждаше обезверен и постоянно грешеше. След още 19 минути хасковлията завъртя геврек на Типсаревич с 6-0.

Снимка 425361

Източник: GettyImages

Гришо продължи със силните си изяви и откри третия сет с пробив. Мачът изглеждаше решен, а не беше изминал и един час.

Тогава Димитров се отпусна и подари брейк на съперника си. Хасковлията направи две двойни грешки и сбърка два пъти при разигравания. Типсаревич хвана момента и се закачи за срещта.

Сърбинът стана много уверен и както не можеше да се движи до тогава, стана пъргав като котка. Имаше последователни моменти, когато топките му намираха линията.

Двамата печелеха подаванията си до осмия гейм, като в предишния Григор изпусна една възможност за пробив. Той изигра един безобразен сервис гейм за 3-5 и Типсаревич взе сета с 6-3 за 26 минути.

Снимка 425363

Източник: GettyImages

Българинът се ядоса много. Той спечели бързо два свои гейма, но лесно отстъпи тези на сърбина. В петата партия Типсаревич отново проби след колебания на Григор.

Димитров не искаше да се стига до пети сет. Той имаше пет възможности да върне пробива в осмия гейм, но сервисите и късметът измъкнаха сърбина.

Все пак българският тенисист успя да удължи частта, пробивайки в последния възможен момент за 5-5.

Така всичко трябваше да се реши в тайбрек. В него Типсаревич направи мини пробив в първото разиграване и взе инициативата. Григор успя да вземе точка на сервис на съперника си, но веднага му върна жестта. Сърбинът хвана възможността и изравни сетовете след 7-6(4) за  55 минути.

Снимка 425366

Източник: GettyImages

В петата част дългите разигравания намаляха. Двамата печелеха бързо геймовете си, като си почиваха понякога, когато посрещат. В този период хасковлията въррна самообладанието си, което щеше да се окаже решаващо в края.

При 4-4 стана ясно, че два гейма ще определят победителя. Типсаревич поведе с 30-0 и в този момент Димитров стана много стабилен на задна линия и форсира 4 грешки на съперника си.Решителният пробив стана факт.

Последният гейм беше изключително нервен. Григор направи невероятна грешка при 30-30, забивайки в аут след слаб ретур. За щастие в следващите три точки Типсаревич сбърка и Григор Димитров измъкна двубоя след 3 часа и 2 минути.

Снимка 425367

Източник: GettyImages

Точките в мача са 152 на 130. Григор направи 12 аса и 8 двойни грешки. Типсаревич се отчете с 3 аса и 4 двойни грешки.

Уинърите са 70 на 39, а непредизвиканите грешки 30 на 28. Статистиката е изцяло в полза на Димитров, но мачът висеше на две точки.

Колебливата игра на българина на клей продължава. Типсаревич е извън Топ 300, но това е защото отсъства дълго от корта. Такова измъкване срещу Марин Чилич би било много малко вероятно.

Снимка 425362

Източник: GettyImages