Григор Димитров загуби от американеца Томи Пол с 4-6, 6-7(6), 6-3, 7-6(3), 6-4, 6-7(7-10) и отпадна от Australian Open 2020.

Българинът започна колебливо. Успя да се съвземе в третия сет. Изравни резултата след тайбрек. В решителната част сервираше за мача. Но в края загуби ключовите разигравания и се срина в дългия тайбрек, определил победителя. Драмата в Мелбърн продължи почти 4 часа и половина.

Григор Димитров - Томи Пол 4-6, 6-7, 6-3, 7-6, 6-6
на живо

Григор Димитров - Томи Пол 4-6, 6-7, 6-3, 7-6, 6-6

Нашето момче навакса изостване от два сета

Първият сет беше най-краткият и продължи 32 минути. Григор започна с гейм на нула. При 3-2 достигна до 2 точки за пробив, като дотогава беше дал само една точка на Пол на свой сервис.

За съжаление американецът се измъкна и се възползва от много слаб гейм на Григор, за да пробие на нула. След това Пол затвори частта с лекота с партия на 15.

Снимка 462748

Източник: GettyImages

Този малко неочакван успех на световния №80 му вдъхна самочувствие и той заигра като равен с равен. Във втората част сервисите вземаха връх, но тя се проточи поради липсата на пробиви. Само американецът имаше две възможности за брейк при 2-2 и 4-4, отразени от българския ас.

Тайбрекът започна прекрасно за хасковлията, който поведе с 2 мини пробива и 4-0. Томи Пол успя да върне единия брейк за 1-4 и малко като на шега се закачи за сета след 4-5. Това доведе до смущение в българина и американецът реализира втория си сетбол за 8-6 след 1 час и 4 минути игра.

Снимка 462754

Източник: GettyImages

Лошият развой на мача само мобилизира Григор Димитров. Той натисна и проби в първия гейм на третата част. Пол върна брейка, възползвайки се от успокоението на своя противник.

Но в този сет играта на Димитров се получаваше, а американецът бъркаше, когато беше поставен под натиск. В петия гейм все пак Пол можеше на два пъти да пробие, но Григор се измъкна и след два пробива се върна в мача след 6-3. Частта продължи 43 минути и стана ясно, че българинът не се е предал.

Снимка 462753

Източник: GettyImages

Пол започна с пробив четвъртата част, но Димитров върна брейка с лекота. В тази част на двубоя сервисите доминираха. Само в шестия гейм се наложи Григор да спасява три скрити мачбола. Това той стори с класа и самочувствие.

В тайбрека Григор показа разликата в класите и отново поведе с 4-0. Този път, за разлика от втория сет, хасковлията взе необходимите му три точки и вкара мача в решителен пети сет.

В последната част българинът доминираше и постоянно имаше предимство. В третия гейм Григор можеше да пробие, но го стори едва в петия. В този момент мачът изглеждаше решен.

Снимка 462750

Източник: GettyImages

Томи Пол успя отново да се възползва от слаби сервиси на българина и изравни за 3-3. Но и американецът беше смутен и със стабилни удари Димитров отново поведе с 4-3.

Григор затвърди лесно за 5-3 и когато сервираше за мача отново загуби началния си удар. Българинът поведе уверено с 30-0. Томи Пол се отпусна и успя с брутални удари да направи серия от 4 точки. В тези разигравани Димитров чакаше точките сами да се спечелят, а в последното шансът беше на страната на американеца.

Така закономерно се стигна до дълъг тайбрек до 10 точки. Това е правилото на Australian Open, за определяне на победителя след 6-6 в петия сет.

За съжаление в този последен гейм  Григор Димитров се срина. Той успя да върне мини пробив за 2-2, но след шестата точка спря да играе и Томи Пол спечели последните 7 точки в мача. Почти всичките след грешки на българина. Драматичният пети сет продължи 1 час и 5 минути.

Снимка 462747

Източник: GettyImages

Точките в мача са 202 на 199. Григор спечели 84 точки, когато посреща срещу 69 за неговия съперник. Това означава, че сервис геймовете на Томи Пол са били много по-дълги.

Хасковлията направи 6 пробива от 15 възможности. Американецът направи 5 брейка също от 15 възможности. Асовете са 21 на 11, а двойните грешки 8 на 5. Уинърите са 68 на 63, а непредизвиканите грешки по 63.

Статистиката дава леко предимство на Григор, но крайният резултат не е в негова полза.

Снимка 462746

Източник: GettyImages