Дора Рангелова е капитан на България за "Фед Къп". Тя е спортен директор и главен треньор на Тенис клуб Локомотив (Пд), както и член на Tреньорския съвет на Българската федерация по тенис.

"7 дни спорт" потърси Рангелова във връзка с решението на Сесил Каратанчева да се състезава за Казахстан.

- Г-жо Рангелова, как ще коментирате преминаването на Сесил Каратанчева в отбора на бившата съветска република?
- Това е някакъв морален избор, който се основава на някаква ценностна система. Не съм съгласна с думите на баща й, че тук не й се помага и затова избират да играят за друга държава. Другото нещо е, че аз като капитан на отбора го научавам в последния момент.

- Отсъствието на Сесил ще се отрази ли на националния отбор?
- Разбира се, както миналата година бяхме поставени в много трудно положение, така и тази излизането от групата ще ни бъде доста тежко. Имаме само един класен състезател в лицето на Цветана Пиронкова.

- Според вас какво накара Каратанчева да смени държавата, за която се състезава?
- Баща й твърди, че причините са от финансово естество. Според мен обаче сумата, за която става въпрос, е много малка. Тя може да бъде осигурена дори в България. Допускам, че имa и друга причина за решението й.

- Каква е ролята на баща й в нейната кариера?

- Ролята на Радослав Каратанчев е основна. Той изцяло повлия на развитието й като професионална тенисистка.

- Парите ли са най-важното за него?
- Да. Той го каза и в предаването - "Патриотизмът си е патриотизъм, парите са си пари."

- Доколко финансовите условия са важни в тениса?
- Изцяло зависи от човека, който прави избора. Мисля, че не са определящи, но всеки сам решава. На Сесил й е помагано и обвиненията към федерацията са некоректни. Другото е, че Сесил не е единствената състезателка на България. Има толкова много деца, които започват да играят и имат шансове да тръгнат по нейните стъпки. А ако всички те предявят финансови претенции? Смятам, че помагаме достатъчно, в рамките на възможностите на федерацията, разбира се.

- Имаше ли какво още да даде на България Сесил Каратанчева?
- Несъмнено. Искрено се надявам да пробие. Пожелавам й успех, защото тя е обещаващ спортист. Само мога да съжалявам, че няма да се състезава за България.

- Трамплин ли е Казахстан в нейната кариера?
- Не бих казала. Обикновено такива като нея и Пиронкова са пример за подражание на младите. Знаете колко предложения имаше Йордан Йовчев и въпреки това остана. Такива достойни хора са полезни за нашето общество в тези трудни години. Нивото на тениса в Казахстан не е високо. Сигурно имат много пари, които да извадят. Там Сесил ще бъде едва трета ракета. Имайте предвид, че никой не й е помагал за грешката, която допусна с допинга, както и за изхарчването на парите. Помагано й е за печеленето им.

- Виновна ли е българската федерация за напускането й?
- Категорично не. Аз като капитан за "Фед Къп" съм свидетел, че от страна на федерацията бяха направени всички възможни усилия тя да се чувства добре и да играе за България.