Дамската тенис асоциация (WТА) ще преименува категориите на своите турнири от следващия сезон, за да бъдат уеднаквени с тези на АТР.

Световната здравна криза почти унищожи тенис календара за 2020 година и предизвика призиви за сливане на управляващите органи - предложение, което беше добре прието както от WТА, така и от АТР.

Турнирите при дамите са в пет категории - Premier Mandatory, Premier 5, Premier, International и $ 125K, докато АТР има турнири от Мастърс 1000, АТР 500 и АТР 250.

От сезон 2021 турнирите на WТА Premier Mandatory и Premier 5 ще бъдат категоризирани като WТА 1000, Premier ще бъде WТА 500, International ще бъде преименуван на WТА 250, докато $ 125K ще бъдат известни като WТА 125.

"Тази система позволява незабавно разбиране на турнирното ниво, като предоставя на феновете лесен начин да разберат и да се ангажират с турнирите," каза президентът на WTA Мики Лоулър пред агенция Ройтерс.

"В допълнение към осигуряването на простота и непосредствено разбиране, това осигурява привеждане в съответствие с турнирната подредба на АТР, така че професионалният тенис да е последователен и да отразява същата система за именуване на турнирите, добави той.

Паричните награди и точките за световната ранглиста на преименуваните категории на WТА няма да бъдат променени, за да се изравнят с тези в АТР.

Официално: Отложиха началото на Australian Open с 3 седмици

Официално: Отложиха началото на Australian Open с 3 седмици

Откритото първенство на Австралия по традиция е първият турнир от Големия шлем за сезона