Цанко Цанков, който постави рекорд по преплуване на Бургаския залив и дистанцията от нос Емине до Маслен нос, коментира успеха си.

Ето какво каза той:

"Успях да го направя и това е най-важното сега. Беше ми много трудно, но знаех, че мога да се справя, като дори за миг не ми мина през главата да се откажа. Имаше големи вълни и на всичкото отгоре малко преди края два делфина ме изплашиха като минаха на сантиметри под мен.

Исках това постижение да бъде на българин и точно на бургазлия като мен. Вече е приятно, когато всичко свърши, но трябва да ви кажа, че имах проблеми след 20-ия километър. Тялото и най-вече дясната страна започнаха да се схващат и наруших техниката на плуването.

Екипът ми на лодката направи всичко възможно, без да се качвам, да ми дадат аспирин и витамини, за да продължа. Изядох и един банан, както и протеиново блокче. Когато започнах да виждам очертанията на Маслен нос, си казах, че трябва да бъда силен и смел до края.

Има моменти, които трудно се описват, но съм повече от щастлив. Да ви призная, след толкова плуване не искам и да влизам вече във водата, но няма как. Със сигурност няма да ходя на плаж дълго време", пошегува се Цанков.

Цанко Цанков записа името си в историята на българското плуване - стана първият плувец, преплувал акваторията на Бургаския залив

Цанко Цанков записа името си в историята на българското плуване - стана първият плувец, преплувал акваторията на Бургаския залив

31-годишният бургазлия подобри рекордно постижение на Петър Стойчев