Гук Хян Ким донесе първи златен медал от световни първенства по плувни спортове в историята на Северна Корея. 16-годишната състезателка триумфира в скоковете във вода от десетметрова кула за жени.

Ким събра актив от 397.05 точки за петте си скока, за да влезе в историята на плувните спортове. Тя изпревари китайката Циен Жън, която остана втора с 388.00 точки. Панделала Ринонг от Малайзия взе бронзовия медал с 385.05 точки. Първите дванадесет в състезанието спечелиха квоти за олимпийски игри.

Гук Хян Ким донесе второ отличие от световни първенства по плувани спортове в историята на Северна Корея. Първото отново беше спечелено в Казан - от Ун Хян Ким и Нам Хян Сон в синхронните скокове от десетметрова кула за жени преди три дни.

Вчера бяха раздадени още три комплекта медали. Русия спечели две титли в синхронното плуване - в свободната програма при дуетите и в свободната програма при смесените дуети. Германия пък триумфира в отборното плуване на 5 километра в открити води.

В класирането по медали води Китай с шест златни, шест сребърни и три бронзови медала, а домакините от Русия имат шест титли, две втори места и едно трето. САЩ е на трета позиция с три златни отличия и общо пет медала.