България може да участва със щафети в плуването на Олимпиадата в Токио. С решение на плувната централа ще бъдат подготявани целенасочено щафетни отбори. и в двата пола.

"За целта ще се подготвят 8-10 плувци. Ще търсим турнири, на които да гоним нормативите и да стиковаме щафетите. Ще видим първо как ще се справят юношите на европейското първенство в Казан (3-7 юли) и световното в Будапеща (21-28 август). Догодина заедно с мъжете ще бъде сформиран състав, който ще търси място в топ 4 на ранглистата извън 12-те квартета на планетата", коментира генералният мениджър на представителните отбори Кристиян Минковски.

Варненският ПСК "Черно море" затвърждава хегемонията си в българското плуване

Варненският ПСК "Черно море" затвърждава хегемонията си в българското плуване

409 плувци взеха участие в държавния шампионат в София

Той поясни, че ако някой от състезателите ни, подготвящи се за индивидуален норматив, е далеч от квотата, може да бъде пренасочен към щафетите в името на голямата цел. След изясняването на съставите ще започне да се работи целенасочено по изпипването на детайлите и стиковката, за елементи като предаване на постове, укрепване на отборния дух, психическа устойчивост.

"Ще се анализират видеозаписи, каквито бяха направени на европейското първенство за юноши в Хелзинки през миналата година", допълни пред BGswim.com Минковски.

В Токио ще участват общо 900 плувци, в огромната си част покрит норматив "А".  При щафетите квоти ще получат първите 12 отбора от Световното първенството в Южна Корея през лятото, както и най-добрите четири в ранглистата, постигнали постиженията си до лятото на 2020 година.

Българското плуване е имало щафети само на три олимпийски игри - в Монреал 1976, Москва 1980 и Сеул 1988, където дамският квартет 4 по 100 метра съчетано стана шести.