Антъни Иванов загуби допълнителното плуване срещу унгареца Тамаш Кендереши на 200 метра бътерфлай. Вчера в полуфиналите от Световното първенство в Куанджу (Южна Корея) двамата записаха абсолютно еднакво време 1:56.25, заеха поделено осмо място и съгласно правилника трябваше да определят последния фналист чрез  "суим-оф".

Антъни Иванов ще плува още веднъж за място във финала на 200 метра бътерфлай в Куанджу

Антъни Иванов ще плува още веднъж за място във финала на 200 метра бътерфлай в Куанджу

Българинът даде равно осмо време с унгареца Тамаш Кендереши

Дисциплината е считана за най-тежката в плувните спортове и затова допълнителният старт беше насрочен за следващата сесия, която се проведе рано тази сутрин. И Иванов, и Кендереши не можаха да преодолеят умората и дадоха много слабо време спрямо възможностите си, с което щяха да заемат местата след 25-о в крайното класиране.

Стартовата реакция и на двамата беше идентична 0.69 сек. Иванов започна по-бавно и изоставаше на първото обръщане. Той натисна, задмина Кендереши и 50 метра преди финала имаше повече от половин секунда аванс. Лошият разчет и умората гипсираха българина и след оспорвана битка той отстъпи само с 13 стотни във финалните метри.

Така най-добрият български плувец зае девето място в крайното класиране, което е сериозен успех за родното плуване. Той на два пъти премина олимпийския квалификационен норматив и със сигурност ще участва на първи олимпийски игри в кариерата си.

М Кор Име Нация Време Забел.
1 5 Тамаш Кендереши Унгария 1:59.39 Финал
2 4 Антъни Иванов България 1:59.52