Най-добрият български плувец в последните години Антъни Иванов се прибра в България, след като се представи много добре на шампионата на американските университети (NCAA). В Грийнсбъро, Северна Каролина, студентът във "Вирджиния Тек" спечели бронз в коронната си дисциплина 200 ярда бътерфлай. Така 21-годишният Антъни донесе първи медал на университета си от този форум в историята. Иванов го направи с време 1,39,26 мин. То е с 0,39 сек по-добро от това на легендата Майкъл Фелпс на 200 ярда бътерфлай.

На Иванов предстои участие в държавното отборно първенство в София, което ще се проведе от петък до неделя на басейн "Диана". За първи път той ще плува в него за новия си клуб "Черно море". Преди да поеме от родния Велико Търново за столицата, националът даде интервю за "24 часа". В него Иванов говори за сезона си в САЩ, за случая с хванатите с допинг трима негови съотборници в отбора на България - Светлозар Николов, Здравко Баблаков и Благой Панайотов, за предстоящото държавно първенство, за програмата си до олимпиадата и към какво ще се стреми в Токио това лято.

- Антъни, записа силно представяне на шампионата на американските университети (NCAA). Явно си във форма - 3-о, 6-о място, добри резултати в щафетите. Можеш ли да кажеш, че изпълни целите си за това първенство?

- Абсолютно. Даже мога да кажа, че си изпълних целите за целия сезон в ярдов басейн. Така че съм много доволен от тази година. През следващата смятам, че вече може да се погледне към рекордите на NCAA. Това ще гоня като цел догодина.

Антъни Иванов официално е състезател на ПСК Черно море

Антъни Иванов официално е състезател на ПСК Черно море

Дебютира за шампиона на България на Държавното отборно първенство

- Миналото лято ти се наложи да се справиш с коронавируса. Явно това не се отразява на резултатите ти. Особено на 200 ярда, където даде 11-то най-бързо време за историята.

- Да, на 200, влизайки в последното състезание, знаех, че ще ми се получи по-добре, отколкото на АСС (първенството на Атлантическата конференция, което бе в края на февруари - б.а.). Чувствах се по-добре във всяка дисциплина преди това. Мисля, че даже можех да плувам и по-бързо, но умората от последното състезание за целия сезон ми даде някаква задна скорост все пак. Не успях да покажа целия си потенциал. Мисля, че можеше да плувам за 1,38 мин още сега. Хубавото е, че видях грешките в плуванията си и знам какво трябва да подобря за догодина. Добре е, че имам какво още повече да подобрявам. Не смятам, че коронавирусът ми се отрази на физическото състояние. Чувствам се добре.

- Изплува 200 ярда бътерфлай по-бързо от легендата Майкъл Фелпс. Какво означава това за теб?

- Всъщност той не е плувал толкова на ярдов, колкото на голям басейн. Така че не мисля, че трябва да гледам към това постижение. На ярдовете трябва да се стремя към времената на Кунгър и Скулинг на малък басейн (на 200 ярда бътерфлай Джак Кунгър има 1,37,35 мин, а Джоузеф Скулинг - 1,37,97 мин - б.а.). Само тези двама са плували под 1,38 мин. Целта ми е и аз да го направя. Тогава мога да кажа, че съм направил нещо сериозно. Иначе няма как да имам претенции да съм направил нещо чак толкова впечатляващо.

- В САЩ отбелязаха, че имаш солиден принос за 11-ото място на "Вирджиния Тек". Университетът ти досега бе стигал най-напред до 18-о на NCAA.

- Ние дори имахме шанс да влезем в топ 10 на университетите в САЩ. Възникна малък проблем. Един от най-добрите ни спринтьори направи фалстарт в дисциплина, от която можеше да вземем доста точки. Освен това на щафетите не ни се получиха нещата така, както планувахме. Следващата година целта ни ще е да влезем в топ 10. Ако може - и в топ 4. Това би било чудесно. В нашия отбор идват много добри момчета от Южна Африка и Испания и така ще станем още по-силни. Нито един от сегашните плувци във "Вирджиния Тек" пък не е последна година студент и това означава, че през следващия сезон единствено можем да станем по-добри. Затова и съм развълнуван какво ще се случи.

Федерацията по плуване: Никой състезател не е бил принуждаван да приема хранителна добавка насилствено

Федерацията по плуване: Никой състезател не е бил принуждаван да приема хранителна добавка насилствено

Ето какво още се казва в становището на БФПС

- В шампионата участваха и други български студенти. Стана ли дума за случилото се в нашето плуване - случая с хванатите с допинг ваши съотборници?

- Да, видяхме се. Всички без Калоян Братанов бяхме в един хотел. Всички са доволни от тренировките и подготовката в Америка. Смятам че колкото по-дълго време са там, по-добре за тях, визирам най-вече Йордан Янчев, защото той дойде януари. С Диана Петкова не съм се виждал, но тя се представи добре на ACC и NCAA. На тях двамата им липсват детайлите и мисля, че Америка ще им помогне много в тази насока. За случая с допинга не сме обсъждали нищо. Калоян не се е прибирал в България отдавна. Йордан и Любомир Епитропов също. Тъй че ние сме на тъмно, никой не знае какво се случва. Общо взето, сме объркани. Чакаме становището на федерацията. Надявам се момчетата да могат да се състезават отново.

- Доколкото разбрах от българската федерация ще потърсят разговор с теб.

- Не знам към момента.

- Може ли евентуална такава среща да донесе някаква промяна в позицията ти да не участваш в лагери на националния отбор при този треньорски щаб?

- Съмнявам се, понеже аз си имам треньор. Моят баща ми е и личен треньор вече, тъй че тези неща ще минават през него. Така че едва ли ще съм на тези лагери, при положение, че се случват такива неща (при скандала стана ясно, че на лагерите на плувците се дават една камара хапчета в пластмасова чашка - б.а.). Не дай си боже на мен да ми се случи нещо такова, как после ще обяснявам, че аз не съм вземал нищо?

- Чувал ли си се с далите положителни проби момчета и какво се случва с тях?

- Да, даже във вторник бях със Здравко на басейна да ми засича тренировката. Той си знае, че не е направил нищо нередно. Объркан е, чака да види какво ще се случи. Надява се да може да се състезава пак. Така или иначе, ако ги накажат за 4 г., те приключват с плуването.

- Което е много вероятно. Тяхната дума няма как да ги спаси.

- Доколкото разбрах, ще продължават с разследването и трябва да минат през детектор на лъжата. Според мен през него трябва да минат всички - и треньори, и ръководство. Всички, които казват, че не знаят нищо.

- Какво трябва да се промени в българското плуване, за да смениш отношението си?

- Според мен трябва да има промяна, но аз все още не съм човекът, от когото тя ще тръгне. Далече съм, следвам си моите цели. Вече след време, ако нещата се получат и се кача нависоко, ще направя всичко възможно да помогна на българското плуване.

- Предстои ти участие на държавното отборно първенство. За първи път ще плуваш за "Черно море". Какви са целите ти?

- Целите са да станем шампиони на България. Аз ще го мина тренировъчно това състезание. Нито ще се бръсна, нито ще заострям. Ще гледам да помогна на отбора доколкото мога, да вземем повече точки и да защитим титлата на "Черно море" от миналата година. Надявам се да спечелим щафетите. Те са най-важни за отбора. Дано мога да мотивирам по някакъв начин по-малките момичета и момчета. За мен ще е важно те да направят лични постижения. Готвили са се по време на пандемията за това състезание. Затварят се басейни, обстановката е сложна, тъй че е по-трудно за тях.

- Държавното е и олимпийска квалификация. Ще гониш ли квота за Токио на 100 м бътерфлай?

- Аз олимпийска квота за 100 м бътерфлай не съм гонил никога. Според мен в момента мога да я взема. Предпочитам обаче за тази олимпиада да се концентрирам върху 200-те метра. За да може подготовката ми да е насочена изцяло върху тази дисциплина. За 2 дни да плуваш 3 пъти 200 бътерфлай на високо ниво ще бъде много трудно. Тъй че предпочитам да подходя така.

- Доколкото разбрах, Йосиф Миладинов, който има олимпийска квота за 100 м бътерфлай, е бил болен и най-вероятно няма да участва на държавното. Това ще лиши първенството от дуели между двама ви.

- Така или иначе, такива нямаше да има. Аз в спринтови дисциплини няма да участвам. Ще плувам по-дългия кроул. Дано Йосиф се възстанови по-бързо и продължи с подготовката си. Той има да участва и на европейско за юноши. Мисля, че и световно за юноши има. Предстоят му много състезания. Ние с него сме заедно в един отбор, плуваме под един флаг. Дуелите между нас може единствено да ни помогнат за по-бързо време. Ще имаме дуели занапред. Мисля, че се мотивираме един друг да плуваме по-бързо. Това е най-важното.

Допинг пробата на Габриела Георгиева е отрицателна

Допинг пробата на Габриела Георгиева е отрицателна

Новината съобщи президентът на централата Георги Аврамчев

- При случая с допинга от негова страна имаше остър коментар на твой пост. После Йосиф се извини. Говорили ли сте по темата?

- Той реагира по начина, по който аз го направих преди 4-5 г. Нормално, на 17 г. е. С времето човек се учи как да подхожда в такива ситуации. Така че аз не съм се обидил по никакъв начин. Както казах, и аз съм реагирал при такива ситуации по този начин. И то към високите етажи. Например към Таня Богомилова. След време той ще осъзнае, че не бе правилна постъпката му. Но ние категорично не сме в никакъв конфликт.

- Каква е програмата ти до Игрите?

- След държавното ще тренирам в България за европейското първенство през май в Будапеща. След това ще се прибера в САЩ, за да продължа подготовката си за олимпиадата.

- Подчерта, че ще се концентрираш върху 200 м бътерфлай. Какво би те удовлетворило като резултат в Токио?

- Гоня слизане под 1,54 мин. Какво място ще ми отреди такова време, вече зависи от много фактори там.

- Това е с над секунда и половина по-бързо от личното ти постижение - 1,55,55 мин.

- Мисля, че това е, което мога да направя в момента. Може пък да изненадам себе си и да плувам по-бързо. Но слизане под 1,54 е минимумът. Всичко друго ще бъде плюс. Най-важното е на финала да дам най-бързото време от трите старта.

- До какъв етап стигна със следването си във "Вирджиния Тек"?

- В момента съм в шестия семестър. Следвам вече напълно бизнес маркетинг. След този ми остават още 2 семестъра.

- За финал - каква е ситуацията с коронавируса около теб в САЩ?

- Там правилата се спазват доста повече, отколкото в България, и затова нищо не е затворено, доколкото стигат наблюденията ми.

Антъни Иванов с по-бързо време от Майкъл Фелпс в САЩ

Антъни Иванов с по-бързо време от Майкъл Фелпс в САЩ

Студентът на Вирджиния Тех стана трети на 200 ярда бътерфлай