Калоян Махлянов - Котоошу е роден на 19 февруари 1983 в с. Джулюница. Той е български сумист, 16-ият чужденец и първият представител на България, който се състезава в най-силната категория в сумото.

През 2000 г. той е определен за най-добрия в Европа за възрастта си в категория до 100 кг. През май 2002 г. като студент се състезава в открития шампионат по сумо в Германия и е представен пред йокозуна Котодзакура. През 2002 г. под псевдонима Котоошу българинът дебютира на професионалното дохио. През март 2003 г. Котоошу получава травма на коляното и му е препоръчано да не участва в състезанията, но той въпреки това участва на собствен риск.

До септември 2003 г. минава 5-а и 4-а дивизия - джонидан и санданме. Така Калоян Махлянов получава правото да се състезава в категория макуучи. През 2004 година той става джурио и получава званието секитори. За няколко турнира преминава от джонокучи до джурио. В края на 2004 г. той вече е сред 42-мата най-добри сумисти. През 2005-а вече има ранг комусуби и скоро след това става секиваке, а през декември същата година получава престижния ранг озеки.

„Котоошу" се превежда от японски като „Европейското кото". „Кото" е традиционен японски музикален инструмент с тринадесет струни, често превеждан като "арфа". Имената на всички борци от школата ("бея") Садогатаке, където тренира Котоошу, започват с „Кото-". Обявен за спортист номер едно за 2005 г. на Област Велико Търново. През 2006 година е удостоен със званието „Почетен гражданин на гр. Лясковец". Заради добрия му външен вид японската публика го нарича Дейвид Бекъм на сумото.