Пролетният турнир по сумо за Купата на Императора в Япония ще се проведе без зрители заради опасения, свързани със заплахата от разпространение на коронавируса. Това решение бе взето днес от Федерацията по сумо на Япония.

Надпревара от този ранг ще се играе пред празни трибуни за първи път в историята. Първенството, което предизвиква огромен интерес сред местните жители, ще започне в Осака на 8 март и ще приключи на 22 март. Федерацията по сумо обмисляше и варианта за отмяна на турнира. Правителството на Япония разпореди да се отменят или преместят всички публични мероприятия в рамките на предприетите мерки за борба с коронавируса.

Снимка 465131

Източник: iStock

Ръководството на Футболната федерация вече взе решение да се отменят всички мачове от Джей лигата до средата на март. Федерацията по конен спорт пък реши планираните състезания да се играят без публика. Сумото е един от най-популярните спортове в Япония и на турнирите присъстват хиляди зрители. Във висшата дивизия "макуучи" се подвизава един българин - Даниел Иванов-Аоияма, известен с прозвището "Синята планина". Жертви на коронавируса в Япония до момента са 12 човека.

Добромир Дерменджиев пред ТОПСПОРТ: Сумото те възпитава да бъдеш смирен и може да те направи по-добър човек

Добромир Дерменджиев пред ТОПСПОРТ: Сумото те възпитава да бъдеш смирен и може да те направи по-добър човек

"Нашият спорт е здраве, професионализъм и философия"