Новият треньор на Спортист Своге - Петър Колев, говори пред "Мач Телеграф" за причините да приеме новото предизвикателство и рисковете, които то носи. Специалистът разкрива амбициите и приоритетите си, както и впечатленията, които вече има за родната Втора лига. Тимът от града на шоколадите приключи есенния дял на пето място с сравни точки с четвъртия Беласица и шестия Спартак Плевен и изостава само на две от Kpyмовград и Етър. Както е известно, лидерът ЦСКА 1948 II няма право да се качи в елита.

Г-н Колев, как се стигна до обвързването ви със Спортист Своге и какво ви мотивира да приемете предложението?

- Президентът Петър Веселинов влезе в контакт с мен. Имахме разговор, на който той честно, точно и ясно представи идеите си за бъдещата ни работа в клуба. Изгледах доста записи с мачове на отбора и мога да кажа, че причините да приема това предложение са няколко. Добрият климат, който видях и мотивацията на играчите да работят на терена, себераздаването им в повечето мачове... От друга страна не смятам, че е добре, за който и да е треньор, да остава дълго време встрани от активната работа и да няма възможност да поддържа практическите си умения.

Идеите на ръководството на клуба свързани ли са с конкретни задачи, цели и срокове за изпълнението им?

- Договорът ми е за година и половина. Имахме съвпадение във виждането какво трябва да се случи в близко бъдеще със Спортист. Едно от нещата е да се задържим във възможно най-предно класиране и според условията, които предлага клубът и бюджетът да развием млади момчета. Такива, които не са получили шанс и имат потенциал, който да разгърнат. Говорим за футболисти от София и региона.

Това ли ще е приоритетът?

- Да. Ще имаме 4-5 опитни футболисти, а останалите почти изцяло ще са играчи между 19 и 21-22 години. Мисля, че от развитието им клубът може да спечели в бъдеще. Надявам се след определен период на работа да получим и добри предложения, каквито вече има за двама от тях.

Цел ли е класиране в Първа лига?

- Чисто спортно-технически и като инфраструктура Спортист не отговаря изцяло на условията за елитната ни дивизия. Трябва да имаме предвид и програмата за пролетния дял, за която не можем да кажем, че е благоприятна за нас. Ще направим всичко възможно да се държим горе в класирането и ако се отдаде възможност, да не я пропускаме. На този етап виждам три отбора във Втора лига, които като инфраструктура са готови да приемат мачове от Първа лига, но организационно и като бюджет не отговарят на стандартите. Това са Монтана, Етър и Дунав.

А как оценявате като цяло конкуренцията в дивизията?

- През първия дял от първенството видях изключително равностойни мачове. Липсва изявен фаворит, защото вторият отбор на ЦСКА 1948 по регламент няма право да премине в горна дивизия. Показателно за изравнените сили е и доброто представяне на новаците в този сезон - Беласица, Спартак Плевен, Дунав и Крумовград.

Като треньор, който е работил в клубове като Лудогорец и Левски, има стаж и в чужбина в щаба на Димитър Димитров, а за последно води Берое, виждате ли минуси и рискове от новото ви назначение?

- Като минус мога да посоча това, че нямам по-обстоен поглед върху това ниво на българския футбол. Предполагам, че ще се сблъскам с различни проблеми от тези, които съм имал досега. Аз обаче съм оптимист и виждам в това предизвикателство шанс за още по-добър опит.

Кои ще са хората, които ще ви помагат?

- Асистент ще ми бъде Борислав Стойчев. Човек, дал много на отбора досега, познато име в българския футбол. Стоян Ставрев ще е треньор на вратарите. Надявам се с усилията на екипа, на президента и на хората до клуба да създадем малко по-добри условия за работа на играчите, отколкото са били досега. Според мен Втора лига е мястото, където трябва да се залага на по-голяма бройка млади играчи. Личното ми мнение е, че минимум 6 души до 23 години трябва да има в стартовите състави. Това ще е от полза за целия ни футбол.

Опитен вратар си тръгна от Спортист (Своге)

Опитен вратар си тръгна от Спортист (Своге)

Ивайло Василев се раздели с тима