България спечели злато на Европейското първенство по вдигане на тежести за младежи до 20 г. Ангел Русев стана шампион в двубоя и грабна още два медала в кат. 55 кг - бронз в изхвърлянето и злато в изтласкването.

Първенството в румънската столица е квалификация за Олимпийските игри в Токио следващото лято.

В изхвърлянето българинът направи три перфектни опита: на 99, на 105 и на 107 кг, като с това си осигури бронза на 3 кг от румънеца Лука и на 4 от арменеца Мхитарян. В изтласкването Русев започна с успех от 132 кг, след това добави нови 4 кг, с които събра шампионския си двубой 243 кг. Вече осигурил си златото, в последния опит Ангел сложи още 11 кг на щангата и опита без успех да подобри световния рекорд със 147 кг. Русев е щангист № 1 на България за 2018 г., той е от русенската школа с треньори Кръстина и Радослав Атанасови.

Миналата година стана европейски шампион до 17 г., а при мъжете се нареди пети на континенталното първенство и шести на световното в Ашхабад, където подобри пет световни рекорда, припомня интернет страницата на БФВТ www.wfbulgaria.com.

Също при 20-годишните Надежда Мей-Нгуен се класира на еврошамипоната в Букурещ пета в кат. 49 кг с двубой 159 кг (68 и 81), а при най-леките в кат. 45 кг Стиляна Маринова остана шеста с 131 кг (58 и 73). Утре на европейското в румънската столица нямаме представители, а в понеделник на подиума излизат при 20 годишните в кат. 67 кг Валентин Генчев и европейският вицешампион за мъже от миналата година Стилян Гроздев.

Министър Кралев награди бронзовия медалист от Световното първенство по вдигане на тежести Божидар Андреев

Министър Кралев награди бронзовия медалист от Световното първенство по вдигане на тежести Божидар Андреев

Почетни плакети получиха още получиха треньорът на националния отбор Иван Иванов и личният треньор на Андреев - Пламен Братойчев