Международният олимпийски комитет днес взе решение да включи женския бокс в програмата на летните олимпийски игри в Лондон през 2012 година, съобщи британският телевизионен канал Скай нюз. По този начин е отстранено едно от големите неравенства в спорта.

През 2005 година МОК взе негативно решение по този въпрос, основавайки се на опасността за здравето на нежния пол от заниманията с бокс, който е контактен спорт. Както се очаква в олимпийския турнир ще вземат участие 40 жени и това ще доведе до намаляване на боксьорите-мъже.

Турнирът на боксьорите, съгласно правилата на МОК, е ограничен до 286 боксьори-мъже. Според думите на първата жена-професионален боксьор от Великобритания Джейн Куч "боксът е тежък и сложен вид спорт, но той се намира под строг контрол". "Ако някой иска да се противопостави на женския бокс, то той трябва да заеме същата позиция и по отношение на мъжкия", отбеляза Куч.

На заседанието бе решено още спортовете голф и ръгби 7 да бъдат включени в програмата на летните олимпийски игри през 2016 година. Окончателното решение за включването на голфа и ръгби 7 ще бъде взето на сесията на МОК в Копенхаген през октомври тази година.

Спортовете бейзбол, софтбол, скуош, карате и ролери не бяха одобрени от Изпълнителния комитет и тяхното включване в олимпийската програма няма да бъде обсъждано на сесията на МОК в Копенхаген, в която ще участват 106 членове.