Заместник-министърът на младежта и спорта Николай Павлов проведе среща с български младежи, които учат в Университет "Ковънтри", Великобритания. Срещата се състоя по покана на университета и българските студенти, като целта е младежите да се запознаят с възможностите, които България предоставя за професионалната реализация на младите хора в лицето на правителството и бизнеса. Подобна визита се организира за първи път.

Николай Павлов приветства присъстващите младежи като им благодари за тяхната инициативност и за желанието им да се реализират в България. "Изключително щастлив съм, че днес можем открито да говорим за предизвикателствата и възможностите пред един млад човек, завършващ в чужбина и искащ да се завърне и да се реализира в България. От личен опит като човек, завършил висшето си образование в друга държава, съм наясно какви въпроси си задавате, но аз избрах да се върна и изобщо не съжалявам", заяви зам.-министърът. Според Павлов няма нищо по-удовлетворяващо от това да се реализираш в собствената си страна.

Министър Кралев откри професионалната бойна гала вечер Senshi

Министър Кралев откри професионалната бойна гала вечер Senshi

Красен Кралев връчи купата на Кристиян Георгиев, който победи в битка по киокушин Маркос Зинхани от Бразилия

По думите му, България се развива много бързо и с високи темпове. Николай Павлов коментира, че бизнес отраслите у нас са конкурентоспособни на европейско и световно ниво и даде за пример IT-сектора, който предлага много добри възнаграждения за специалисти. "Институциите провеждат различни политики, насочени към младите хора. Разработени са множество програми за младежи, които да подпомагат тяхното образование, обучение, развитие и професионална реализация на пазара на труда", заяви заместник-министърът пред българските младежи.

Снимка 422685

Източник: ММС

Петър Младенов - ръководител на дирекция "Младежки политики" на Министерство на младежта и спорта (ММС) презентира пред аудиторията основните инструменти, които държавата реализира за младите хора и разясни акценти от дейностите на Министерството. Възможностите от страна на бизнеса бяха представени от Огнян Траянов - Председател на Глобалния договор на ООН за България, който информира младежите за програмите за млади хора, които бизнес структурите предлагат и за това как могат да се възползват от тях.

Събитието се радва на сериозен интерес от страна на българските младежи, като те се интересуваха основно от това как да намерят подходяща работа, какви възможности предлагат форумите за кариерно ориентиране и развитие, какви големи работодатели има в България и как биха могли да реализират собствена бизнес идея. Участниците в дискусията споделиха свои идеи и изразиха желание за партньорство с ММС за реализиране на съвместни проекти и инициативи.

Делегацията на Министерство на младежта и спорта успя да посети и някои от учебните корпуси и да се запознае от близо с базите, методите на преподаване и практическите центрове за обучаване на Университета в Ковънтри. Именно в този университет се обучават най-много български младежи от всички университети във Великобритания.

Следващите стъпки за сътрудничество между ММС и Университет "Ковънтри" са планирани за края на годината и включват форуми, уебинари и презентиране на възможностите за стаж в България.

Снимка 422687

Източник: ММС