Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева получи от председателя на постоянната комисия по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет Екатерина Йорданова жълта тениска, като по този начин прие щафетата на Европейската седмица на спорта #BeActive от Европейската седмица на мобилността. Това стана на велопоход, който стартира от Борисовата градина в София и е събитието, което отбелязва края на Европейската седмица на мобилността.

Европейската седмица на мобилността е инициатива на Европейската комисия и се провежда от 16 до 22 септември с различни инициативи, организирани от Столична община и Център за градска мобилност. На събитието присъстваха още зам.-кметът на София Евгени Крусев, датският посланик Н.Пр. Сьорен Якобсен, началникът на КАТ - София комисар Тенчо Тенев, кметът на район Студентски Димитър Дилчев, общински съветници, любители на придвижването с велосипеди.

Зам.-министър Ваня Колева присъства на откриването на учебната година в НСА

Зам.-министър Ваня Колева присъства на откриването на учебната година в НСА

"За мен е изключително удоволствие и чест да бъда сред Вас"

"Днешният велопоход е чудесна възможност за двигателна активност и активен начин на живот за всеки жител на големия град и е преход към Европейската седмица на спорта, която Министерството на младежта и спорта организира. Тя също е инициатива на Европейската комисия и нейната цел е да ни накара да спортуваме по-често", каза Ваня Колева. Зам.-министър Колева беше и един от участниците във велопохода по софийските улици.

Европейската седмица на спорта #BeActive се провежда от 23 до 30 септември с различни спортни събития в 9 български града - София, Благоевград, Велико Търново, Враца, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Русе и Варна. Проектът е съфинансиран по Програма Еразъм + на Европейския съюз.

#BeActive стартира утре, 23 септември от 10.30 часа в Борисовата градина (на гърба на детската площадка със "Слончето" с лице към езерото Ариана), с изложението "Избери спорт #Бъди активен", на което водещите спортни федерации ще представят възможностите за практикуване на техните спортове на територията на София и ще направят демонстрации.

Всеки, който желае, може да се включи в игрите, организирани от отделните федерации. Ще можете да се докоснете до магията на леката атлетика чрез специалната програма на Международната федерация "Детска атлетика". На татамито ще се докоснете до бойните изкуства таекуондо, карате, кикбокс и муай тай. Баскетболни кошове, волейболни мрежи и мрежи за бадминтон ще са на разположение на всеки, който иска да поиграе. Желаещите ще могат да вземат първи уроци на кану-каяк в езерото "Ариана". Презентации и демонстрации ще направят още федерациите по фехтовка, модерен петобой, джудо, борба, бокс, плуване, биатлон, тенис, хандбал, художествена гимнастика, спортна гимнастика, акробатика, стрелба с лък, голф и ски. Балканска федерация адаптирана физическа активност Балкани и Черноморска област ще направи зумба демонстрация, в която могат да се включат всички желаещи. Ще има много подаръци и забавления за всички възрасти.

Изложението "Избери спорт #Бъди активен" ще продължи и на 24 септември (неделя).