Зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов участва в откриването на Европейската отворена купа по джудо за жени (2-3 февруари), която се провежда в столичната зала "Универсиада". Турнирът е олимпийска квалификация и в него участват над 160 състезателки от 28 държави. Нашата страна е представена от 12 джудистки.

"Изключително съм радостен, че присъствам на този толкова силен турнир. Нека по-добрите победят и да вземат нужните точки за класиране на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.", заяви зам.-министър Андонов.

Европейската отворена купа за жени беше открита от вицепрезидента на Европейския съюз по джудо Михал Вахун.

"Благодаря на президента на Българската федерация по джудо Румен Стоилов за добрата организация и за вложените усилия по подготовката на това важно състезание. Благодаря и на Министерството на младежта и спорта и на всички останали партньори, които подкрепиха Европейската купа по джудо", заяви Михал Вахун и пожела успех на всички състезателки.

След официалната церемония по откриването зам.-министър Стоян Андонов изгледа финалните срещи от първия ден и заедно с президента на Българската федерация по джудо Румен Стоилов наградиха призьорките в категория до 57 кг., сред които е и най-добрата ни състезателка по джудо Ивелина Илиева. Тя завоюва бронзовия медал след победа с "ипон" над представителката на Турция Мелтем Диндар. Преди схватката за бронза Ивелина записа 2 победи и загуби на полуфиналите от украинката Мария Скора, която спечели среброто. Шампионка в категорията стана Сапо Кобан (Гер), а втория бронзов медал отиде при Леле Наирне от Великобритания.

В първия ден на турнира станаха ясни победителите и в категориите до 48 кг., до 52 кг. и до 63 кг., а утре ще се изиграят схватките и при най-тежките - до 70 кг., до 78 кг. и над 78 кг.

Победа и загуба за Ивелина Илиева в Осака

Победа и загуба за Ивелина Илиева в Осака

Три загуби от три срещи за мъжете ни