Имаме потвърждение за задържането на Гълъбин Боевски в Бразилия. Това каза за News.bg говорителят на външно министерство Весела Чернева.

Управлението на федералната полиция в Сао Пауло е потвърдило, че българинът е задържан на летището с 9 кг кокаин, разпределен в три куфара.

Понеже в момента в Бразилия е много рано сутринта, предполагаме, че в ранния следобед ще успеем да се свържем с бразилското външно министерство и да дадем повече информация по случая, каза още Чернева. Засега няма информация за арест на Гълъбин Боевски, каза по-рано днес главният прокурор Борис Велчев.

Ако бъде потвърден фактът, който се изнесе в медиите, ще трябва да се образува съответното досъдебно производство в България, поясни Велчев, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, вчера стана ясно, че олимпийският шампион на България по вдигане на тежести от Сидни 2000 година Гълъбин Боевски е арестуван в Бразилия с 2 кг кокаин. Боевски е арестуван на летището. С него е била дъщеря му Сара, която е участвала в международно първенство по тенис.

Няма официално потвърждение на информацията, изнесена в медиите, предупреди Велчев и обясни, че досъдебно производство в България ще трябва да се образува, ако се потвърди тази информация, защото Гълъбин Боевски е български гражданин.

Междувременно стана ясно, че днес Гълъбин Боевски трябва да бъде изправен пред предварителен съд в Сао Паоло. Според юристи, накзанието за подобно престъпление в Бразилия е от 15 до 20 години затвор.