Германецът Ян Улрих обяви, че отказва всички стартове, докато тече разследването за допинг аферата в колоезденето.

Той не бе допуснат за участие в Тур дьо Франция, тъй като името му бе замесено в скандала, избухнал в Испания.

"В момента всичко се концентрира върху Ян Улрих, обвиненията идват от Испания. Затова той отсега отказва стартове, за да даде време на организаторите да осигурят други известни имена", каза Волфганг Щробанд, мениджър на колоездача.

Улрих трябваше да кара на пет състезания, включително Грац, Майрхофен и Лорх.

Засега не е ясно дали германският колоездач, победител в Тур дьо Франс през 1997 година, ще получи разрешение да стартира. Той е изваден и от отбора си "Т-Mobile".

Испанският лекар Еуфемиано Фуентес се оказа в центъра на мрежа за разпространение на забранени вещества. Връзките му с известни спортисти бяха разкрити чрез подслушани телефонни разговори, прехванати текстови съобщения и иззети документи.

Възможно е срещу Улрих да бъде заведено и съдебно дело за спортна измама.

Междувременно стана ясно, че испанецът Оскар Фрейре се оттегля от Тур дьо Франс. Състезателят на Рабобанк, който спечели петия и деветия етап, не застана на старта в 18-ия
етап - 193 километра от Морзиен до Макон, съобщиха организаторите.

В класирането за най-активен колоездач Фрейре държеше второто място, но изоставаше с 45 точки зад австралиеца Роби Макюън.

След отказването на испанеца втори за зелената фланелка излиза германският ветеран Ерик Цабел, който е на 80 точки зад лидера.