Проектът за изграждането на дублиращия гребен канал в Пловдив тръгва, след като в продължение на десет месеца беше блокиран заради съдебни спорове. Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на Обединение "Гребен канал за Пловдив", с която се оспорваше конкурсът за проектирането. Това означава, че общината може да подпише договор с фирма "Ригел - 99" ООД, класирана на първо място от комисията.

Архитектите водеха спор за големината на втория канал. Арх. Маринов е категоричен, че за загряване и охлаждане на спортистите, каквато е основната функция на втория канал, тази дължина е напълно достатъчна.

Каналът ще е дълъг 2200 метра и ще струва около 12 млн. лева. "Приложили сме бизнес план по какъв начин могат да се върнат тези инвестиции, каза ръководителят на колектива арх. Васил Шилев. В идейната разработка, с която "Ригел" е кандидатствала на конкурса, е предвидена зона за обществено обслужване - паркинги, туристическо влакче, заведения, които ще бъдат построени от леки конструкции, атракции, включително и водни ски. В свободното от състезание време хората ще ползват водното съоръжение за отдих.

Цялата му площ ще е 120 декара, а заедно със съществуващия канал Пловдив ще се сдобие с 470 декара водни басейни. Дълбочината на второто съоръжение е два пъти по-малка от основното, тоест 1.50 метра. Каналът е широк 50 метра, но на места тази величина се променя.

Покрай канала ще минават велосипедни и пешеходни алеи. Бреговете няма да са от бетон, каквито са излети на олимпийския канал, а са естествени.

Каналът ще се строи между Марица от север, устието на река Първенецка от запад, териториите на Прослав от югозапад и бул. "6-ти септември" от южната страна.

Изграждането на дублиращия канал дава възможност за превръщане на гребния комплекс в един от най-добрите в света и изключително конкурентоспособен при кандидатстване за големи спортни състезания, пише вестник "Марица".

Кандидатурата на Пловдив е заявена за три международни състезания, сред които най-голямото е по гребане през 2017 г. Финансирането на съоръжението се договоря от фонд "Джесика" под формата на нисколихвен и дългосрочен заем.