Високопланинската база "Белмекен" е пуста за няколко часа. Само един клуб по кросфит си прави тренировките. Националите по бокс и синхронно плуване са си тръгнали. В събота трябва да дойдат румънците от плуването. След това ще се появят унгарците, които са световна сила, и накрая по традиция ще дойдат и немците. Защото няма по-добро място за подготовка преди Олимпиадата в Токио.

Тази база бе наречена "руина" от боксьора Кубрат Пулев. Всъщност нещата не са такива, каквито той твърди, съобщава "24 часа".

Снимка 468226

Източник: 24 часа

Апартаментът, в който е бил настанен, е най-добрият. Намира се на третия етаж и е около 45 квадрата. Има две стаи и доста приличен хол. Банята е изцяло нова.

В новата сауна, която бе направена от държавната "Национална спортна база", няма и следа от пироните, които Кобрата твърди, че е забивал.

Залата, в която е тренирал, вече е с тепих за борба, защото се очакват новодошли.

Средната температура, която се поддържа, е над 23 градуса, категорични са от персонала. И всички са учудени от действията на Кобрата. След 20-дневен лагер той си тръгнал, като благодарил на всички за старанието. Обещал да се върне, след като победи Антъни Джошуа.

Снимка 468231

Източник: 24 часа

През миналата 2019 година базата в планината е ползвана от спортисти на 22 държави. Леглодните на българите са 17 884, а тези на чужденците 11 608. Няма нито едно оплакване от гост на базата. Само две неофициални от българи заради храната, като веднага е реагирано.

"Ядох от това, което ядоха и момчетата. Беше изключително вкусно", обясни шефът на джудото Румен Стоилов. Той е слязъл от планината само преди 2 седмици, когато бил при националите. "Единствено мога да коментирам със суперлативи. И благодарности", допълни и старши треньорът на националките ни по борба Петър Касабов, който изведе отбора си до второто място в класирането по медали на европейското в Рим.

Снимка 468230

Източник: 24 часа

"Винаги сме получавали най-доброто. И сме плащали всичко в срок. Защото трудно могат да се намерят такива условия за високопланинска подготовка", категорична е шефката на художествената гимнастика Илиана Раева.

Снимка 468229

Източник: 24 часа

"Не мога да разбера тези думи. Условията са идеални за тренировка. Поне така смятат треньорите ни Иван Иванов и Пламен Братойчев", обясни шефът на щангите Неделчо Колев, след като и националите ни по този спорт са били на лагер там преди няколко седмици, а сега са на "Спортпалас" край Варна.

"Нямаме никакви забележки. Всичко бе идеално", допълни и президентът на бокса Красимир Инински, след като отборът се прибра в София.

"Белмекен" е една от трите подобни бази в света и втората в Европа.

Другата на нашия континент е в Сиера Невада (Испания). Там обаче единствено съоръженията са държавни, а спортистите спят в хотели, където цените са пазарни.

В Колорадо Спрингс пък стаите са тройки и четворки, а в България са главно двойни.

Снимка 468234

Източник: 24 часа