Българският гросмайстор Веселин Топалов направи четвърто реми в първия турнир от серията "Гран При" в Лондон. В партия от четвъртия кръг той завърши наравно с черните фигури с Хикару Накамура от САЩ. През цялата партия позицията на белите изглеждаше малко по-добра, но те така и не успяха да поставят сериозни проблеми пред черните. Затова се стигна до логично равенство.

В другите партии победи постигнаха Александър Грисшчук срещу Шахрияр Мамедяров и Борис Гелфанд срещу Хао Ван. Реми завършиха Петер Леко - Майкъл Адамас, Аниш Гири - Василий Иванчук и Рустам Касимджанов - Лейниер Домингес.

Във временното класиране начело е Гелфанд с 3 т. Топалов дели 4-6-о място с 2 точки.

Днес са партиите от петия кръг като Веско ще срещне с белите фигури Петер Леко (Унгария).

Турнирът, в който участват водещи 12 шахматисти, е с награден фонд 240 000 евро и завършва на 3 октомври. Номер 1 в схемата е световният №5 Хикару Накамура от САЩ, следван от Василий Иванчук от Украйна. Топалов е с четвърти рейтинг.

Веригата "Гран При" на ФИДЕ за сезон 2012/2013 включва шест състезания - в Лондон, Ташкент, Лисабон, Мадрид, Берлин и Париж. Те определят претендентите за световната титла, които ще участват турнир през 2014-а година. От 6-те надпревари всеки има право да участва в 4. Топалов е заявил участие за сегашния турнир в Лондон, в Лисабон на 17-и април следващата година, както и на тези в Мадрид на 22-и май и в Берлин в началото на юли.