Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и кметът на Плевен Георг Спартански обсъдиха възможността общината да се възползва от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), за да модернизира спортните си съоръжения. По време на разговорите с министър Лечева стана ясно, че Плевен ще кандидатства с две свои зали "Балканстрой" и "Спартак" по процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт". Спартански се надява скоро Плевен да има енергийно ефективни и модерни съоръжения.

Весела Лечева запозна Георг Спартански с идеята на ръководството на ММС да бъде направена карта на спортните обекти в страната, така че да може да се оцени тяхното състояние и възможностите за инвестиции.

"Общините са изключително важни в този процес, защото те познават нуждите на хората в отделните населени места. Парите за спорт са инвестиция в здраве и добро бъдеще на младите хора", каза министър Лечева.

Преди две седмици министър Лечева се срещна и с председателя на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов, с когото също обсъди програмата.

Общините могат да кандидатстват с проекти за спортни и тренировъчни зали, комплекси, бази, многофункционални спортни обекти и друг сграден фонд, ползван за провеждане на спортни мероприятия. Срокът за подаване на документи е до 27-и април 2023 г. Малко над 61 милиона лева е общият бюджет на програмата за спортните обекти, а общините са разделени в три групи:

- 10 големи градски общини (Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Столична община и Благоевград) с общ бюджет за инвестиции в сгради за спорт - 19,2 млн. лева. Инвестиционните проекти на една община следва да са с минимална стойност 50 хиляди лева и максимална - 2,5 млн. лева;

- 40 градски общини (Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, град Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков, Сандански) с общ бюджет за инвестиции в сгради за спорт - 14,3 млн. лева. Инвестиционните проекти на една община следва да са с минимална стойност 50 хиляди лева и максимална - 2,5 млн. лева;

- 215 общини, попадащи в дефиницията за селски район, с общ бюджет за инвестиции в сгради за спорт- 17,4 млн. лева. Инвестиционните проекти на една община следва да са с минимална стойност 50 хиляди лева и максимална - 1 млн. лева.

Весела Лечева отчете работата на Министерството на младежта и спорта в рамките на мандата на служебното правителство

Весела Лечева отчете работата на Министерството на младежта и спорта в рамките на мандата на служебното правителство

"През последните 30 години не беше осъществен нито един успешен проект на публично-частно партньорство"