Министърът на младежта и спорта Весела Лечева заяви, че държавата трябва да инвестира в дългосрочен план средства за спортната база в страната, така че българите да имат възможност да спортуват. Проучване на социологическа агенция "Тренд", публикувано вчера, показа, че българите поставят на високо място необходимостта от физическа дейност, но от друга страна две трети от тях не спортуват.

"Фактът, че 88 процента от българите определят спорта като важна дейност, не само като медали и престиж, а и като здраве, самочувствие, възможност за професионална реализация, говори, че те осъзнават значимостта на спорта. По-тревожният факт, е че 76 процента не се занимават изобщо със спорт", коментира по бтв Весела Лечева.

Според нея това е въпрос както на възпитание и създаване на навици от най-ранна детска възраст, така и на достъпни спортни съоръжения. Няма ли едното от двете, няма как да имаме масов спорт, категорична е министър Лечева.

"Държавата е длъжник по отношение на средствата, които се заделят за издръжка и строеж на спортни съоръжения. И тук не визирам многофункционални зали, а малките зали, басейни, спортни комплекси в общините, кварталните спортни площадки, училищните игрища, които трябва да бъдат оборудвани с всички необходими спортни пособия. Тази инфраструктура е все още в тежко състояние и са необходими много инвестиции. Това е политика за следващите 10 години. Не е възможно едно служебно правителство да направи всичко това. Трябва да се следва тази политика години наред, така че базата да отговоря на необходимостта на българите да развиват спорт и да имат достъпни спортни съоръжения", коментира още Весела Лечева.

Министърът на младежта и спорта беше попитана и дали тази година спортистите ни ще останат без класацията "Спортист на годината".

"Правата на "Спортист на годината" се държат от частна компания. Това, което се чува е, че до момента не се прави такава класация, което не е добре за българския спорт. Ние като министерство ще наградим заслужилите български спортисти. Ще направим необходимото те да се почувстват оценени", съобщи Лечева.

Тя се спря и на вчерашната церемония по раздаване на спортните икари и отбеляза, че България има много талантливо младо поколение спортисти.

Лечева беше попитана и за номинирания за министър на спорта от проф. Николай Габровски. Тя съобщи, че не го познава лично, но даде препоръка какъв, според нея, трябва да е човекът за този пост.

"Не трябва да бъде подценяван спортът като един от сериозните сектори в държавата ни. Не трябва да се правят експерименти по отношение на управлението на спорта. На тази позиция трябва да застават хора с доказан опит, квалификация. Хора, които имат не само теоретични познания, но и практически опит. На спорта не трябва да се гледа като на дейност, която всеки един може да управлява", смята министър Весела Лечева.

Лечева допълни, че е готова да остане на поста дотогава, докогато това е необходимо.

"Струва ми се, че политическите сили се настаниха удобно в тази позиция да прехвърлят отговорността на служебните правителства. Ние ще продължаваме да си вършим нашата работа. За мен в личен план няма значение дали управлявам с мандат за 4 години или ще управлявам още няколко седмици Министерството на младежта и спорта", каза още тя.

Весела Лечева бе на изслушване в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание

Весела Лечева бе на изслушване в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание

"Има нула освободени за корупция от предишния министър"