Бронзовият медалист в кат. над 105 кг във вдигането на тежести от Атина 2004 Величко Чолаков окончателно прекрати кариерата си. 31-годишният щангист е преценил, че няма сили да се върне в големия спорт, или по-точно няма как да постигне резултатите, които го направиха втори в света (Ванкувър 2003) и първи в Европа (Киев 2004) и трети на Олимпиадата.

Исполинът от Смолян вече е президент на СКВТ Родопа. Той заменя на поста дългогодишния деятел на тежката атлетика в родопския град Костадин Грозданов. Величко, който миналата година бе на олимпийските игри в Лондон с отбора на Азербайджан, но в последния момент се отказа от участие, вече се е нагърбил с мисията да събира млади таланти. Той вече е сформирал група от малчугани, от които се очаква да излязат новите звезди на Родопа.

Както е известно, след изтърпяване на 4-годишно наказание за допинг Величко Чолаков реши да се състезава за Азербайджан, но така и не записа официално състезание за каспийската държава, припомня "Меридиан Мач". Точно поради това той имаше шанс отново да вдига за България, но в крайна сметка е преценил, че е време да сложи край на състезателната си кариера.