Руският парламент одобри днес специален закон за криминализация на допинга, който предвижда затвор за треньори, които принуждават своите възпитаници да употребяват непозволени субстанции.

Законът все още трябва да мине през Сената и да бъде одобрен от президента Владимир Путин, за да влезе в сила, но това е важна стъпка за страната, която се опитва да изчисти името си в света на спорта след редица допинг скандали през тази година.

Според новия закон треньори, които дават допинг на непълнолетни, или принуждават по някакъв начин професионални атлети, ще лежат до една година в затвора.

"Мога да кажа, че ние изпълнихме всичките си задължения по отношение на антидопинговата програма", заяви Димитрий Свишчов, член на комисията по спорт и физическа култура. Президентът на Руския олимпийски комитет Александър Жуков, който също е депутат, подчерта, че новият закон демонстрира нулевата толерантност на държавата към допинга.

"Това е нашият оговор към всички чуждестранни критици, които обвиниха нашата страна в държавна допинг програма", коментира Жуков.