Пловдивски районен съд даде ход на делото и осъди с глоби по 2000 лева боксьора Айдън Селчук от Турция и неговия треньор Асалахатдин Пекдоган. Това съобщи пред журналисти Ангел Топорчев, член на правната комисия на ЕАБА.

Срещу двамата бе повдигнато обвинение за хулиганство и нарушение на спортния правилник на ЕАБА по време на 36-то европейско първенство по бокс за мъже в Пловдив.

На 17 юли 2006 г. след срещата между Франклин Гейвин (Англия) и Айдън Селчук (Турция) турският състезател не приема решението на рефера Фаусто Чекет (Италия) за прекратяване на срещата поради три официални предупреждения за некоректна борба. Той се държи грубо, хвърля ръкавиците срещу съдиите и нанася щети на имуществото, собственост на Международния панаир. На излизане от залата е бил ударен и реферът Чекет.

Двамата обвиняеми са осъдени да заплатят 1000 лева за нанесените материални и 1000 за моралните щети по отношение на домакините и организаторите в лицето на ЕАБА, както и за средната телесна повреда на човек, уточни Топорчев. Те трябва да заплатят 100 процента от щетите на Международния панаир в размер на 238,12 лева и разноските по делото - по 75 лева за всеки.

За инцидента ИК на ЕАБА наказа с дисквалификация за пет години боксьора Айдън Селчук и с доживотна дисквалификация треньора Асалахатдин Пекдоган.

В съдебната зала и двамата са заявили, че наложената мярка от страна на ЕАБА е достатъчно сериозно наказание, но че те ще искат неговото намаляване.