Децата растат бързо и още с напускането на бебешката количка, веднага са привлечени от възможността да притежават собствено превозно средство, което да управляват сами. Някои са фенове на тротинетките, други от велосипедите, а най-често малките палавници искат да притежават и двете. Но нека да видим какво препоръчват експертите от Озон - тротинетка или колело.

Велосипедът и неговите особености

Велосипедът е чудесно превозно средство, което се използва от всяко едно поколение за бързо и удобно изминаване на кратки или дълги разстояния. Известно е, че карането на колело е много полезно за здравето - мускулно-скелетната система работи равномерно по време на каране, мускулите на краката и корема се развиват, оформя се правилната стойка.

Важно е обаче качеството на пътната настилка при маршрута за разходка. Трябва да отбележим, че не всички деца на възраст от 2 до 5 години са готови да карат колело самостоятелно, дори ако то е оборудвано с допълнителни колела. Често пъти родителите си мислят, че те са просто мързеливи, но всъщност това изобщо не е така. Ако детето все още не е достатъчно укрепнало и му липсва мускулна сила, това е достатъчно основателна причина за подобно поведение. Също така и ако колелото не е достатъчно добре персонализирано и седалката му е твърде висока или ниска. Неправилно поставената седалка може да доведе до микро наранявания в областта на слабините. Тогава всички неравности по пътя стават още по-забележими и качеството на карането се влошава, а с това идват и неприятните емоции. Всички тези неща ни навеждат на мисълта, че понякога може да се окаже доста трудно при избора на колело да се открие перфектната комбинация от комфорт, качество и перспективност. Затова следва родителите да бъдат особено внимателни.

Също така, карането на колело често пъти е свързано с падания и в нередки случаи - с тежки наранявания. Ето защо не е достатъчно само да купите на вашето дете добър велосипед, трябва да се погрижите и за неговата безопасност - наколенки, протектори за лактите и каска са задължителни аксесоари, от които не бива да се спестява.

Още един аспект, който следва да се вземе под внимание, е честата нужда от ремонт на велосипеда. И тук не става дума само за гумите, които са чувствителни към температурата на околната среда и лесно могат да се пукнат. Веригата и спирачните накладки също се нуждаят от постоянно внимание.

Но въпреки всичко това, колелото си остава безценен инструмент за поддържане здравето и тонуса на детето.

Ползите от карането са огромни:

  • Развива вестибуларния апарат и координацията;
  • Подобрява кръвоснабдяването на тазовите органи - това е от съществено значение при така нареченото "компютърно поколение", което много често страда от лошо оросяване в зоната на малкия таз и крайниците;
  • Увеличава насищането с кислород на кръвта, което е много полезно за мозъка и целия организъм като цяло;
  • Подобрява метаболизма;
  • Развива белите дробове;
  • Укрепва кръвоносните съдове и тренира сърцето;
  • Повишава нивото на издръжливост не само на мускулите на прасеца и бедрената кост, но и на целия организъм;
  • Подобрява настроението и апетита.

Защо тротинетката е толкова популярна?

На първо място - тя е забавна и модерна. Тротинетката е в състояние да превърне един съвсем обикновен ден в истински празник, наситен с невероятни емоции. Ако воланът ѝ е регулируем, тя е подходяща за деца на всякаква възраст.

Безопасност

В сравнение с велосипеда, тротинетката е много по-безопасна. При нея са възможни само леки наранявания при падане, а и не са необходими специални умения за каране, ако се спрете на модели с 4 или 3 колела. Ниската скорост на движение, от друга страна, позволява много по-добър контрол на родителя - той може да спре детето или да го хване навреме, ако види, че би могло да падне.

Възможност за каране дори в най-оживените пешеходни зони

С тротинетка всяко дете спокойно може да се разхожда и по най-оживените пешеходни зони, без опасност да блъсне някого, защото реално каращият такова возило е напълно равнопоставен с пешеходците.

Компактност

По този показател тротинетката се нарежда на първо място, в сравнение с всички останали возила. Леко тегло, сгъваем дизайн, размерите ви позволяват да пренасяте много лесно такова превозно средство - можете да го вземете навсякъде - на екскурзия или разходка, защото може да бъде безпроблемно транспортирано и в градския транспорт. Дори, за още по-голямо удобство, някои модели се предлагат с калъф и дълга дръжка през рамо. А и по отношение на цената, тротинетката също води пред велосипеда.

Достъпност

Тротинетката може да се ползва и от съвсем малки деца - от 1,5-2 години.

Рядка нужда от ремонт

Стандартните метални тротинетки са доста устойчиви на износване. Благодарение на опростения дизайн и малкия брой части, включени в изработката им, те не се нуждаят от някаква сложна поддръжка и не се поддават на атмосферни влияния. Ремонтите са лесни - най-често се състоят единствено в подмяна на колелата или лагерите.

Ето и какви са ползите за децата от карането на тротинетка:

  • Лекарите препоръчват горещо карането на тротинетка на деца с лоша координация на движението;
  • Карането на тротинетка помага и за придобиване на умението за поддържане на равновесие, както и стимулира по-добрия контрол върху цялото тяло;
  • Стимулира се кръвообращението, тъй като при каране се натоварват мускулите на цялото тяло, а не само на тези в долната част, както е при колелото, например.

Забележка:

За да намалите едностранните натоварвания обаче трябва да напомняте периодично на детето си да сменя активния крак. Така натоварването ще бъде равномерно разпределено между всички мускули.

От всичко казано дотук можем да заключим, че е трудно да се даде еднозначен отговор кой е по-добрият вариант - тротинетка или колело. Това са просто два съвсем различни начина на живот. При избора следва да се водим преди всичко от личните предпочитания на детето, категорични са експертите.