Спечеленият бронзов медал на Европейското първенство по бадминтон в Базел от женския ни национален отбор е най-големият ни успех постиган на такъв форум.

В полуфиналите България отстъпи пред бъдещия шампион Дания с 1:3. В отделните срещи първата ракета Петя Неделчева загуби от Лине Каерсфелд с 6:21, 23:25 за 33 минути. Линда Зечири - от Сандра-Мария Йенсен с 14:21, 15:21 за 33 минути. Младата надежда Стефани Стоева победи Мия Бличфелд с 21:15, 21:23, 21:14 за 51 минути, но на двойки Петя Неделчева и Линда Зечири в много оспорван двубой отстъпиха пред Лине Дамкяер Крузе и Мари Рьопке с 16:21, 21:16, 15:21 за 59 минути.

"Нашето представяне е изключителен успех. Досега два пъти сме достигали до четвъртфиналите, това е първият медал, който печелим в отборното първенство", заяви президентът на БФ Бадминтон Пюзант Касабян и добави, че имаме няколко много талантливи юноши и девойки, които се борят за квоти за Младежките олимпийски игри в Китай.

Старши-треньорът на националния ни отбор Ясен Борисов каза, че предварителната ни група е била много силна – с Ирландия, Холандия и Франция. "Специалистите я нарекоха "Групата на смъртта", но ние успяхме да спечелим всичките си срещи. На четвъртфиналите победихме убедително Украйна, но срещу Дания нашите състезателки бяха вече доста уморени. "Но и бронзовият медал е много голям успех и е предпоставка за още по-добро представяне в следващите големи състезания", уточни Борисов.

Треньорът на Петя Неделчева Орлин Цветанов сподели, че отборът ни е имал реален шанс да играе на финалите, но липсата на повече равностойни състезателки и умората на най-добрите ни ракети от многото мачове са причината за загубата от Дания.

Първата ни ракета Петя Неделчева заяви, че подготвителния лагер в Хасково е преминал на много добро ниво и е допринесъл за отличната атмосфера в отбора. За нея спечеленият бронзов медал е много голям успех и това е повишило самочувствието и увереността на всички състезатели.

Линда Зечири сподели, че е очаквала медал от по-благороден метал, но е доволна и от третото място, тъй като това е най-големият успех за България в отборните първенства на Стария континент.