Петя Неделчева остана 5 точки от първи медал за България от световно първенство по бадминтона.

Най-добрата ни състезателка отстъпи с 1:2 гейма (14:21, 21:17, 16:21) на китайката с германски паспорт Сю Хуайвен в четвъртфинален мач в Мадрид. Срещата продължи един час и бе най-оспорваната от програмата до момента. Както е известно Неделчева игра на обезболяващи инжекции в целия шампионат, като в този мач травмата попречи на десетата в света наша представителка да спечели.

Първият гейм бе за европейската шампионка Сю. Петя поведе с 2:1 точки, но след това втората в схемата започна да трупа аванс и да поддържа преднината си между 5 и 7 точки.

Във втората част 23-годишната старозагорка наложи своя стил. Тя поведе с 3:2 и до края на гейма не позволи на съперничката си да обърне резултата. Тук тя направи няколко успешни смача.

В решителния контрагейм се мина през шест равенства - при 1:1, 7:7, 8:8, 13:13, 15:15 и 16:16. При последното изравняване Неделчева получила силни болки в контузеното бедро и така Сю Хуайвен успя да се наложи.

„Бях много близо до целта - каза за Топспорт.бг българката. - Показах, че съм напълно равностойна на втората в света. За жалост в третия гейм кракът ми не издържа - просто не можех да стъпя на него."

Достигането на Петя Неделчева до четвъртфинал на световно първенство е най-доброто постижение на български бадминтонист в 29-годишната история на шампионатите.