Новата система на тотото трябва да стартира от 3 декември, съобщи “24 часа”. Новината бе потвърдена лично от премиера Бойко Борисов.

“Опитваме се да направим нещо уникално. Така ще увеличим приходите за спорта”, заяви той вчера преди поредната си тренировка за 1/2-финалите на националното първенство за ветерани, където “Витоша” (Бистрица) се класира.

Ще бъдат пуснати 700 нови терминала. В момента тече и усилен ремонт на част от пунктовете.

С новата система ще може да се залага дори онлайн, като в по-късен етап ще бъде направен софтуер и за мобилни телефони. Така с един есемес ще се участва в тиражите. Залози ще се приемат дори минути преди самото влизане в студиото на БНТ.

В историята отиват и книжните фишове. Те ще бъдат като касови бележки, като веднага могат да бъдат проверени.

Очаква се част от терминалите да бъдат монтирани в молове и големи магазини, за да има удобство за хората.

България бе последната държава в Европа, която електронизира националния си оператор. През миналата година подобна система въведе дори Македония. В момента терминалите, които обработват фишовете са на повече от 20 години, като за тях дори трудно се намират и резервни части.

Очаква се от въвеждането на системата да се увеличат рязко приходите, както и печалбите за хората. Ще има възможност и за направа на нови игри.

Новата система е на световно ниво, увериха от тотализатора. Все още обаче не можем да влезем в системата на “Евромилиони” по простата причина, че сме извън зоната на единната валута.

Очакваният ефект от новата система е около 50 милиона лева. В момента приходите за година са между 125 и 130 милиона лева.

В спортното министерство влизат 21 милиона и около 3 милиона непотърсени печалби. Сега непотърсените ще отпаднат, защото парите ще могат да се превеждат директно по сметка или на телефон.

Все пак приходите за спорта ще нараснат до над 30 милиона годишно. Така ще може да се инвестира и в инфраструктура, смятат от министерството на спорта.

Правителството направи доста през последните години за възстановяването на стадионите и залите в България, като се наваскват над 20 години закъснение. Отпуснати бяха и 10 милиона лева, които отиват за възстановяването на училищни салони.

Догодина в бюджета ще бъдат предвидени средства и за дългоочакваното обновление на столичната зала “Фестивална”, където единствено се тренира лека атлетика през зимата в София.

Спешно се търсят средства и за ремонт на националния стадион, който вече има проблеми след експлоатацията си през последните 10 години. В момента тече от повечето фуги. Изолацията трябва да бъде направена отново.