Животът е преходен и колкото и добър спортист да си, някой ден ще настъпи моментът да сложиш точка на професионалната си кариера. Намираме се в преходен период. Сякаш най-големите имена се наговориха и ще кажат заветното "край" сравнително по едно и също време. В залеза си се намират двете футболни икони Лионел Меси и Кристиано Роналдо. В тениса гледаме последните мачове на Роджър Федерер, а Рафаел Надал и Новак Джокович наближават средата на 30-те. На толкова е легендата в плуването Майкъл Фелпс. Изцяло нова генерация се задава в баскетбола, а така е и в останалите спортове.

Време е да погледнем към най-перспективните млади таланти. Добрите са много, но в следващите редове ще разгледаме кои биха могли да се превърнат във величия.

Ерлинг Халанд (футбол)

Вундеркинг. Гений. Каквото и да кажем за норвежкото острие ще е малко. Oт началото на сезона записа 24 мача, в които заби умопомрачителните 33 гола за два топ клуба. Предрекоха му трудно начало в Бундеслигата... но Халанд вкара 5 за само 61 минути! А е на 19. В Борусия (Дортмунд) вече му сложиха откупна клауза от 75 милиона евро.

Грандовете на Стария континент се смеят, че е твърде малка. Ерлинг пише история. Намира се на правилното място, защото именно при "жълто-черните" може да развие още потенциала си. Борусия е клуб, който се слави с атомното си нападение, изградено от младежи, които впоследствие продава за милиони.

Кори Гоф (тенис)

Дете чудо е най-точното определение за тази тенисистка. В момента се намира на гребена на вълната, но специалистите следят развитието й от няколко години. За тези от вас, които не са следили Откритото първенство на Австралия - Гоф стигна осминафиналите, след като елиминира миналогодишната победителка Наоми Осака.

Звучи добре, но защо са толкова суперлативи... защото е на 15. През месец октомври дори спечели първия си турнир на твърди настилки при жените (в Линц, Австрия). Изключително впечатляващо, предвид заниманията на повечето 15-годишни в наши дни. Кори Гоф е име, което не бива да забравят. А ако го сторите - спокойно. Тя често ще ви го напомня.

Даниел Дюбоа (бокс)

Почитателите на бойните спортове знаят на колко години обикновено пробиват професионалните боксьори. Особено тези в тежка категория, често наричана "кралската". Лондончанинът е едва на 22, но вече е спряган за мачове с най-популярните имена в бизнеса. Активът му е впечатляващ - при професионалистите Дюбоа има 14 победи от 14 мача, а 13 са с нокаут. Самият той не се притеснява от възрастта си и иска час по-скоро да се бие за световната титла.

В считания за най-труден мач до момента нокаутира братовчеда на Тайсън Фюри - Нейтън Горман, още в петия рунд. Навярно няма загубена част в кариерата си. Реномираното издание BoxRec го поставя на 25-то място при състезателите в тежка категория, а при следващ успех ще се нареди сред каймака в дивизията.

Джа Морант (баскетбол)

Мемфис Гризлис имаше право на втори избор по време на драфта в НБА този сезон. Е, "гризлитата" няма как да съжаляват за Морант, защото 20-годишният баскетболист е най-добрият им играч в момента. Той е не само страхотен атлет, но и артист с топка в ръка. Води с много в класацията за "Новак на годината" в първенството на извънземните. Чете играта по начин, който не се отдава на много по-опитни баскетболисти. На паркета умее да се адаптира към всяка една ситуация, изключително полезен е за отбора си и показва завидна зрялост.

"Мога и да не вкарам изобщо. Това не ми пука стига да върша работата, която ми е възложил треньорът и съотборниците ми да са щастливи", споделя Морант.

Кристоф Милак (плуване)

Да счупиш 10-годишен рекорд на великия Майкъл Фелпс, когато си само на 19. На мен повече доказателства не ми трябват. Унгарският плувец грабна златен медал на Световното първенство миналата година в стил 200 метра бътерфлай. Направи го и през 2018, но на Европейското.

Отдавна държи една дузина национални рекорди и заслужено беше избран за "Спортист на годината 2019" в Унгария. Роденият в Будапеща младеж щеше да се усмихва от всеки втори билборд, ако беше футболист. Но той не желае това. Обича да плува.