Германецът Тони Мартин отново е световен шампион по колоездене в бягането по часовник. 27-годишният състезател на "Омега фарма" защити златния си медал от 2011 г.

Мартин измина 45.7-километровата дистанция между Хеерлен и Фалкенбург за 58:38.76 минути, като изпревари само с 5.37 секунди американецът Тайлър Фини. Това е най-малката разлика между златния и сребърния медалист в историята на надпреварата, която се провежда от 1994 г.

Васил Кириенка от Беларус спечели бронза. Той остана далеч назад, като времето му беше с 1:44.99 минути по-бавно. Шампионът от Вуелтата Алберто Контадор не се беше възстановил добре за състезанието и остана едва девети на повече от 2:30 минути зад победителя.

Това е втори златен медал за Мартин в тазгодишното световно първенство. В неделя заедно със съотборниците си в "Омега фарма" германецът спечели титлата в отборния часовник. Белгийският тим изпревари драматично само с 3.23 секунди ВМС, в чийто състав пък беше 22-годишният Фини.

Тони Мартин е третият състезател, защитил световната си титла в часовника. Досега само швейцарецът Фабиан Канчелара и австралиецът Майкъл Роджърс бяха постигали това. Канчелара го направи два пъти - 2006/2007 г. и 2009/2010 г., а Роджърс е единственият с три поредни титли (2003-2005 г.). Мартин е и първият колоездач в историята на бягането по часовник с медали от четири поредни световни първенства. Той има две бронзови отличия от 2009 и 2010 г.

Успехът на германеца е още по-ценен, защото 2012 беше много тежка за него. Той счупи костица в китката след падане в първия етап на "Тур дьо Франс", а след деветия прекрати участитео си. В бягането по часовник на олимпиадата в Лондон остана втори на цели 42 секунди зад шампиона Брадли Уигинс. Уигинс днес не стартира, за да запази сили за масовия старт в неделя.

Четирикратният световен шампион и олимпийски първенец от Пекин 2008 в дисциплината Фабиан Канчелара (Швейцария) също пропусна надпреварата заради контузия на рамото. Един от претендентите за отличията Марки Пиноти (Италия) пък падна лошо на лявата си ръка на завой и беше откаран в болница със съмнение за счупена ключица.