Настоящият президент на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах беше преизбран за нов четиригодишен мандат. Това стана по време на 137-ата сесия на МОК, която се провежда онлайн.

Германецът беше единственият кандидат за ръководител на организацията. 93 души гласуваха за преизбирането на Бах, а един е бил против.

"Скъпи приятели и колеги, искам да ви благодаря от сърце. Това е невероятно предвид реформите и трудностите, които преживяхме. Искам да ръководя МОК в съответствие с лозунга на моята кампания "Единство в многообразието" и да бъда президент на всички вас, този ангажимент се отнася за втория ми и последен мандат. Можем да живеем в съответствие с нашето олимпийско мото "По-бързо, по-високо, по-силно", каза Бах.

Той също предложи да се добави думата "заедно" към мотото "По-бързо, по-високо, по-силно".

Мандатът на президента на МОК след изборите ще влезе в сила в края на Олимпийските игри в Токио, които ще се проведат от 23 юли до 8 август 2021 година, и е бъде в сила до 2025-а.

Президентите на МОК имат право само на два мандата. Първият е със срок от 8 години, а вторият - 4 години.

67-годишният Бах е начело на МОК от 2013 година. Германецът стана олимпийски шампион по фехтовка през 1976-а. През 1991 година става член на МОК, от 1996-а до 2000-а е член на изпълнителния комитет на организацията, а от 2000-а е вицепрезидент на МОК.

Томас Бах: Вярвам, че Игрите в Токио ще започнат на 23 юли

Томас Бах: Вярвам, че Игрите в Токио ще започнат на 23 юли

"Нямам причина да вярвам в нещо друго"