Отборът на T-Mobile извади от състава си за започващата на 1 юли колоездачна Обиколка на Франция асовете Ян Улрих, Оскар Севиля и мениджъра Руди Певенаж. И тримата са замесени в допинг скандала, който разтърси испанското колоездене и ръководството на T-Molile не иска да поема никакви рискове.

Това е страхотен удар за германския тим, тъй като Улрих беше негов лидер и един от основните претенденти за титлата.

"Това ще промени изцяло целите ни в "Тур дьо Франс". Сега ще караме ден за ден. Получихме сериозна информация от организаторите на "Тур дьо Франс", която поставя под съмнение версиите на Оскар, на Ян и на Руди", обяви Луук Ейсенга, говорител на T-Mobile.

В понеделник Улрих и Певенаж опровергаха категорично информациите, че имат нeщо общо със скандала. Улрих, който спечели Тур-а през 1997 година, ще бъде заменен от германеца Щефан Шрек, а вместо Севиля ще кара Лоренцо Бернучи.

Миналия месец испанската полиция предприе изненадващи проверки в частни домове и квартири на отбори и откри забранени стимуланти и замразени банки кръв. В центъра на скандала е д-р Еуфемиано Фуентес, а е установено, че връзки с него са поддържали 56 колоездачи.

В същото време стана ясно, че Апелативният спортен съд (КАС) е разрешил на отбора на Астана-Вюрт, чийто лидер е Александър Винокуров, да участва в колоездачната Обиколка на Франция, въпреки нежеланието на организаторите.

Ръководството на "Тур дьо Франс" не искаше да допусне тима на Астана-Вюрт, тъй като това е на практика новото име на испанския Либерти Сегурос. Този отбор се оказа в центъра на огромен допинг скандал, който и до момента се разследва в Испания. С идването на новите спонсори обаче бяха направени промени в ръководството и сред колоездачите.

KАС прецени, че срещу Астана-Вюрт няма конкретни доказателства за употреба на допинг и затова позволи на отбора на се състезава. Александър Винокуров от Казахстан е един от фаворитите за титлата в Тур-а.

Френският спортен всекидневник "Л'Екип" съобщи, че в сряда Винокуров е бил подложен на изненадващ допинг-тест, но резултатите от него все още не са готови.