Олимпийските ни шампионки по гребане Румяна Нейкова, Светла Оцетова и Стоянка Груйчева, председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков, заместник кметът на Пловдив Георги Титюков, шефът на организационния комитет на световното първенство Иван Попов и директорът на дирекция "Спорт и младежки дейности" в Община Пловдив Петър Зехтински бяха първите, които оставиха пожелания и автографи върху "Лодката на приятелството" - символ на предстоящия шампионат по гребане за мъже и жени до 23 години.

Престижното първенство в Пловдив е от 19 до 23 юли. "Да върви по вода", обединиха пожеланията си шампиони и ръководители за предстоящото голямо събитие.

"Лодката на приятелството" ще бъде на гребния канал и по време на награждаванията от световното първенство, като призьорите също ще поставят автографи за спомен върху нея.

"Всички се надяваме да имаме нови големи шампиони в гребането. Организирането на такива големи първенства у нас е пътят за запалване на повече деца и ангажирането на повече родители, което също е много важен компонент от изграждането на бъдещи успехи. Хубаво е, че ще има и пряко телевизионно излъчване, което ще увеличи интереса към спорта. Предстои ни събитие, което с общи усилия можем да превърнем в инвестиция за бъдещето на гребането", заяви Румяна Нейкова.

"В лицето на България, Пловдив и организационния комитет международната федерация по гребане вижда добър и сигурен партньор за реализацията на големи първенства. Натрупаният опит е от голямо значение. Световното първенство е голям плюс и за българското гребане, и за Пловдив. Очакват се и добри финансови резултати за града, тъй като пристигат 3000 души от цял свят", заяви техническият секретар на ФИСА Светла Оцетова.

"Такова голямо първенство винаги е от полза. Спортът ни има нужда от повече публика. Наистина е хубаво да успеем да ангажираме повече деца и родители. Деца и техните близки ще имат шанс да дойдат да погледат състезанията, това може да доведе до резултати за спорта. Отделно ще покажем Пловдив и България пред света - много хора ще имат възможност да видят колко хубав град и колко хубава страна имаме", заяви Стоянка Груйчева.

Снимка 302105

"Пожелавам успех на всички участници - състезатели, треньори, екипи. Домакинството е много полезно за България - както казваме, вкъщи и стените помагат. Трябва да използваме това първенство за трамплин за бъдещи по-добри класирания. Първо да стигнем до финал в някои от дисциплините, а след това да атакуваме и призовите места. А евентуален добър резултат да стимулира подрастващото поколение за олимпийски успехи. Идващото поколение в гребането ще ни представя на това първенство и се надявам да намери ново вдъхновение за успех в олимпийските квалификации и достигане до най-престижния форум в Токио през 2020 година. Това домакинство със сигурност отваря врати - полезно е и за България, и за Българската федерация по гребане, и за имиджа на спорта ни, тъй като ни дава възможност да се покажем пред света като отлични организатори", заяви председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

Министър Кралев присъства на работна среща за организацията на световното по академично гребане през 2018 г. в Пловдив

Министър Кралев присъства на работна среща за организацията на световното по академично гребане през 2018 г. в Пловдив

"Държавата прави всичко възможно да подкрепя федерациите по гребане и кану-каяк"

"Светла Оцетова е човекът, който видя потенциала и роди идеята Пловдив да се превърне в организатор на големи гребни състезания от световно ниво. Тя беше първата, която се бореше Пловдив да организира големи шампионати. И е хубаво, когато човек може да види проекта си жив. В същото време искам да благодаря и на Свилен Нейков - като министър на спорта той направи нужното гребният канал в Пловдив да бъде лесен за организиране на големи състезания. И вече гребната база разполага с всичко необходимо, за да сме на световно ниво", заяви председателят на организационния комитет на световното първенство Иван Попов.

"Аз съм пряк свидетел на предишните организирани първенства. И смея да твърдя, че Община Пловдив, организационният комитет и федерацията имат натрупан опит и нужните познания за перфектно провеждане на най-престижни състезания. Имаме взаимност, постоянна обратна връзка - работим като отбор за отличната организация. Сигурен съм, че ще се справим и ще има добра реклама за Пловдив и България в международните медии", заяви заместник кметът на Пловдив - Георги Титюков.

Очаква се на световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години в Пловдив да пристигнат представители на 47 държави.