С анализ за състоянието на съвременния спорт в България в момента и очертаване на основните перспективи за неговото развитие министърът на физическото възпитание и спорта доц. Свилен Нейков откри в Гранд хотел „Варна" двудневната Национална конференция на спортно-педагогическите кадри у нас, организирана от МФВС.

В конференцията участват около 150 треньори от цялата страна и преподаватели в НСА „Васил Левски". Сред гостите са кметът на Варна Кирил Йорданов и председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов.

„За преодоляване на значителното снижаване качеството на спортно-състезателната дейност на местно, регионално и национално ниво е наложително изграждането на единна съвременна и научно обоснована система за високо спортно майсторство, каза при откриването на форума министър Нейков. - Усилията на държавата и обществото трябва да се насочат в две направления - детско-юношеския спорт и спорта за високи постижения."

В кратки срокове предстои разработването на нова Стратегия за развитие на детско-юношеския спорт. В тази връзка трябва да се възстановят постепенно ученическите спортни школи, да се осъществи процедура по преминаването на няколко спортни училища към Министерството на физическото възпитание и спорта за провеждане на високоефективен учебно-възпитателен и тренировъчен процес, да се актуализира от МФВС и федерациите нормативната база за обучение в спортните училища.

Във връзка с развитието на елитния спорт министър Нейков посочи необходимостта от изграждане на адекватна конкурентна съвременна система за олимпийска подготовка, която да обединява централизираната и децентрализираната подготовка в едно. Една от основните цели е да се получи затворен цикъл - от спортния подбор в училищата до приемането в националните отбори. Министърът изтъкна важната роля на треньорите в системата на спортната подготовка и подчерта, че те трябва да бъдат на подчинение на Министерството на физическото възпитание и спорта, а не на общините, както е досега.

Като основни предстоящи приоритети Свилен Нейков посочи проучването на тенденциите в развитието на елитния спорт в света, анализирането на реалните възможности за класиране на призови места на Олимпийски игри, световни и европейски първенства, усъвършенстването на системата за оценка на финансовото стимулиране на спортовете, доказали своя принос за спортния престиж на България, оптимизирането на националните и олимпийските отбори през всичките етапи на подготовка, издигането на научното и технологично равнище на тренировъчния процес, повишаването на квалификацията на спортно-педагогическите кадри чрез тясно сътрудничество между МФВС, спортните федерации и НСА „Васил Левски", разширяването на контингента от треньорски кадри.

Министър Нейков изтъкна специалното място на обществените спортни организации и възстановяването и модернизирането в кратки срокове на спортните бази. МФВС, федерациите и националните спортни организации ще разработят и внедрят нова система за финансово стимулиране на клубовете, което да съответства на техния реален принос към българския спорт.

„В близките 4 - 5 години спортните клубове трябва да се обединят и трансформират в териториални спортни центрове, в които да бъдат фокусирани общите интереси на клубовете, на ръководствата на общините и на държавата за развитието на масовия и елитния спорт", заяви Свилен Нейков.