Пловдив и Враца се включиха в инициативата на Европейската комисия и Министерството на младежта и спорта #BeActive.

Заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков и зам.-кметът на Община Пловдив Георги Титюков откриха спортния празник, с който продължават събитията от Европейската седмица на спорта #BeActive в града под тепетата. Стотици деца, младежи, представители на спортни клубове и звезди на българския спорт се включиха в демонстративните тренировки по футбол, баскетбол, волейбол и фитнес на открито на спортния комплекс в Младежкия център на Пловдив.

„Благодаря на Община Пловдив, че за втора поредна година се включва в общоевропейската инициатива #BeActive, с която Европейската комисия и ММС, като координатор за България, искат да предизвикат хора от всички възрасти към повече физическа активност и спорт“, каза зам.-министър Марков.

„Искам да ви поздравя, защото Пловдив не само е дал на страната ни много олимпийски шампиони и медалисти, а Общината е на едно от първите места в страната по отделени финансови средства за развитието на спорта“, допълни той. Заместник-кметът Георги Титюков увери присъстващите, че ръководството на общината и общинските съветници ще продължават да работят все така активно за утвърждаването на спорта като начин на живот и припомни, че Пловдив разполага вече с над 60 км велоалеи и над 100 спортни обекта, в които гражданите могат да практикуват над 35 вида спорт.

За да популяризират масовия спорт и физическата активност, в празника се включиха много от спортните звезди на България и Пловдив, които са и лица на кампанията #BeActive. Двойният олимпийски шампион по кану-каяк Николай Бухалов, футболната легенда Петър Зехтински, земестник-министър Асен Марков и Георги Титюков приеха предизвикателството и се включиха в мач срещу младите волейболистки на „Марица Пловдив“. Спортист №1 на България за 2015 г. Габриела Петрова, заедно с двукратната олимпийска медалистка Пенка Стоянова, се включиха със „звездни забивки“ в турнира по баскетбол, а именитият ни гимнастик Йордан Йовчев проведе кондиционна тренировка по гимнастика с децата от ГК „Спартак“, СК „Атлетик“ и СК „Юнайтед спортс“.

Заместник-министър Марков тества и новия полупрофесионален карт RX 250,  24 к.с. на картинг-писта Лаута. Той може да се управлява от всеки гражданин, покрил норматив от време.

Съветникът на министъра на младежта и спорта Валентин Заяков и баскетболната легенда Тодор Стойков, заедно с зам.-кмета на Враца Петя Долапчиева пък откриха спортния празник на стадион „Христо Ботев“ в града под връх Вола. „Спортът е магия. Той дава здраве, кураж, прителство и възпитава във всеки умението да бъде част от отбор, от екип“, обърна се към присъстващите Валентин Заяков. „Европейската седмица на спорта е хубава инициатива, която всеки един от нас, който е бил спортист, трябва да популяризира. Важно е да върнем децата и младите в спортните зали и по стадионите“, каза Тодор Стойков.

Във Враца се проведоха състезания по стрийтбол, плажен волейбил, петанк и турнир по футбол. В надпреварата по стрийтбол се включиха 7 тима, 4 женски отбора премериха сили в състезанието по плажен волейбол, а любителите на петанка бяха сформирали 8 отбора. Кулминация на спортните прояви беше турнирът по футбол на малките футболисти от „Ботев“ Враца, родени през 2005, 2006 и 2007 г. на терена на ст. „Христо Ботев“.

На 12 септември (понеделник) от 15,00 часа щафетата в общоевропейската инициатива #BeActive поема Велико Търново, където Общината, ФК „Етър“ и клубове по художествена гимнастика, борба, баскетбол ще проведат демонстрации на стадион „Ивайло“.

„Европейската седмица на спорта“ е инициатива на Европейската комисия и се организира за втора поредна година в 31 държави от стария континент. Проектът в България е съфинансиран по Програма Еразъм + на Европейската комисия. Целта на инициативата е да се насърчат всички хора, без значение от тяхната възраст, занимание и спортни умения, да бъдат физически активни.