Председателят на БОК Стефка Костадинова връчи сребърния олимпийски медал на Милка Манева в Национална спортна академия "Васил Левски", по време на честването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец.

Тържественото събитие събра в многофункционалната спортна зала олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, изтъкнати наши спортисти, треньори, ръководители, деятели, студенти и преподаватели.

Сред официалните гости бяха още Асен Марков - главен секретар на ММС, проф. Пенчо Гешев - ректор на НСА и вицепрезидент на БОК, Белчо Горанов - генерален секретар на БОК, Неделчо Колев - президент на БФ вдигане на тежести, както личният и национални треньори на медалистката, представители Община Смолян и на СК "Родопа", близки и приятели на вицешампионката.

"За мен е огромна чест от името на Международния олимпийски комитет и на Българския олимпийски комитет да връча това отличие и да поздравя една талантлива и силна българка като сребърна медалистка от Игрите в Лондон през 2012 г. във вдигането на тежести. Съдбата отреди Манева да не преживее веднага онзи велик миг на почетната стълбичка и да си получи заслуженото след трудната борба в категорията още там, в английската столица, пред очите на целия свят.

Милка преживя мъчителен и дълъг път в търсене и очакване на това, което й принадлежеше. И благодарение на засилените мерки на МОК и световната спортна общност срещу допинга, тя дочака своя звезден миг. Едно шестгодишно закъснение и един ясен знак, че рано или късно всеки си получава заслуженото.

Днешният ден е тържество на справедливостта, честната игра и феърплея в спорта. Милка вече е сребърна медалистка, а България има своя трети медал от Игрите в Лондон. Олимпийското отличие на Манева ни прави горди като българи. Пожелавам й да предаде този дух, тази непримиримост и сила на децата, които в момента тренира. За да имаме повече като нея в бъдеще на олимпийската стълбичка. Благодарим ти, Милке! Честито и успех!", каза в приветствието си Костадинова.

Честването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец в столицата премина в НСА "Васил Левски" с организирането на демонстративни турнири и състезания по голф, плажен волейбол, баскетбол, спортно катерене и др. След дълго отсъствие голфът се завърна в олимпийска програма по време на Игрите в Рио преди две години, а катеренето e предвидено като един от петте нови спорта в програмата на следващите олимпиада в Токио през 2020 г. Много тържества, стартове и церемонии отбелязват Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец и в други градове из България.

Връчват олимпийския медал на Милка Манева в събота

Връчват олимпийския медал на Милка Манева в събота

Отличието бе изпратено от МОК