Генералният секретар на федерацията по вдигане на тежести Стефан Ботев подаде оставка по време на Общото събрание вчера. Бившият национал коментира пред "Топспорт" мотивите за това свое решение.

- Г-н Ботев, какво ви накара да подадете оставка от поста генерален секретар?
- Не съм съгласен с начина на работа на федерацията. Смятам, че се работи грешно и това няма да доведе до нищо положително. Аз съм член на УС на федерацията, но не бях викан за последните заседания. Как да тълкувам това? Има само един начин, че съм ненужен. Не е нормално в качеството ми на секретар да не знам какво ще се решава на заседание на УС, не е нормално да не знам, че ще се свиква пресконференция и какво ще се говори. Като член на управата внесох предложение да бъдат сменени треньорите на мъжкия и дамския тим, след като резултатите са много слаби. Няма контакт с европейската и световната федерация. Изолирахме се сами от тези структури и така загубихме много добрите позиции, които имахме. Не се работи добре с клубовете и т.н. Нека да кажа, че това са основните неща. Има и други, но вече касаят пряко работата във федерацията, а неща от кухнята не искам да вадя.

- Интересно е това, че вие бяхте сред основните хора, които работихте за смяната на бившето ръководство и за издигането на настоящия президент Андон Николов. Къде се скъса нишката между вас?
- Изброих основните неща. В момента се чувствам ненужен. Какво да правя в ръководството още? Не виждам смисъл да оставам. В началото говорехме едно, а на практика се върши друго. Смятам, че е редно, след като досега не е видяла положителна промяна, да се смени ръководството и да се даде възможност на нови хора да работят за доброто на федерацията по вдигане на тежести. Колкото до разминаването във вижданията ни, това си пролича още на шестия месец от съвместната ни работа.    

- Не сте решили сега да подадете оставка предполагам. От колко време мислите върху това?
- От около година. Отлагах го с надеждата, че нещо ще се промени, но уви - не се получи.

- Петър Гюлчев и Димитър Димитров бяха освободени като членове на УС на федерацията. Как гледате на това?
- Двамата са свършили много работа и определено са доста дейни. Аз също не винаги съм одобрявал действията им, но в интерес на истината, каквото им е възложено, са го правили. Интересно е да се види как ще се справят без тях.

- Как стои въпросът около финансирането на федерацията?
- Не мога да отговоря, защото само президентът Андон Николов се занимава с това. Нямам нужната информация.

- Защо отстъпихме доста позиции в различните структури на европейската и световната федерация?
- Защото не предлагаме хора. Аз, в качеството си на генерален секретар, не съм канен или запитван поне за контакт с хора от ръководството на световната централа. Президентът на австралийската федерация (б.а. - Стефан Ботев бе дълго време в Австралия) по вдигане на тежести Сем Кофа в момента е първи вицепрезидент на световната централа. С него имам повече от добри отношения, но никой досега не е поискал от мен да осъществя контакт. В крайна сметка постът генерален секретар е за това. Тава е доста представителна длъжност, но не и у нас, явно.