Достойно представяне и престижно класиране ще преследват родните състезатели на мотополигон "Горна Росица", където за втори път в историята България ще бъде домакин на най-престижното състезание от календара на Европейската асоциация по мотоциклетизъм (УЕМ).

"Това е едно много голямо предизвикателство за нас. Мотоциклетизмът е тежък и мъжки спорт, но аз нямам съмнения в успеха. Подготвени сме добре, в България има 27 писти за мотокрос", заяви председателят на организационния комитет на адпреварата Румен Петков.

България ще бъде представена от трикратния балкански шампион в 80, 125 и 250 кубика Николай Куманов в клас ЕМХ1, носителят на световната купа за деца в 65 кубика Петър Петров в ЕМХ2, както и от петия в крайното класиране в света на 65 и 80 кубика Димитър Вергов в ЕМХ Оpen.

"Отборът ни е млад, с изключение на мен. Домакини сме и се надяваме да дойдат повече зрители. Познаваме трасето много добре и се комбинираме отлично като отбор", заяви най-опитният ни състезател Николай Куманов, който е на 25 години. Петров и Вергов са съответно на 14 и 16 години.

Тази година за Гран при на България на един от най-добрите мотополигони в света "Горна Росица" ще се състезават 21 отбора. Фаворитите са двукратните победители Чехия и Италия, както и четирикратните първенци от Белгия.

Квалификациите за Гран при на България са в събота, 20-и септември, а първият старт е насрочен за 21-и, неделя. Гости на състезанието са вицепрезидентът на УЕМ Едуард Бартлет, президентът на комисията по мотокрос Ханс-Рудолф Хайн, както и
председателят на ДАМС Весела Лечева.