Официално - Станка Златева е "Спортист на годината" на България за 2011 година! Гордостта ни в борбата печели за втора поредна година надпреварата. Това е общо трета награда от класацията за "Златната" Станка.

Това е Станка Златева:

Станка Златева е родена на 1 март 1983 година. Тя е петкратна световна и петкратна европейска шампионка и носителка на сребрен медал от Олимпийските игри в Пекин 2008 в категория до 72 килограма.

С борба се занимава от 1997 година. Първият й треньор е Демир Демирев, след това дълги години се подготвя при Валери Райчев в Кюстендил и в националния отбор, а след това при Огнян Николов в националния отбор. От началото на 2006 година е състезателка на Левски, като вече тренира под ръководството на световния и трикратен европейски първенец Симеон Щерев.

Станка Златева е спортист номер 1 на Балканите през 2010 година в анкетата на БТА. Златева е спортист номер 1 на България за 2007 година, 2010 и 2011 година.

След себе си, Станка Златева остави плувецът Петър Стойчев. Челната тройка се допълва от Елис Гури (борба).

 

Вижте челната десетка за "Спортист на годината":
№1 Станка Златева - борба - 1246 точки

№2 Петър Стойчев - плуване - 1093 точки

№3 Елис Гури - борба - 1051 точки

№4 Кубрат Пулев - бокс - 1018 точки

№5 Ивет Лалова - лека атлетика - 731 точки

№6 Цветана Пиронкова - тенис - 449 точки

№7 Константин Паскалев - културизъм - 401 точки

№8 Силвия Митева - художествена гимнастика - 394 точки

№9 Ваня Стамболова - лека атлетика - 387 точки

№10 Владимир Зографски - ски скокове - 364 точки

Извън десетката останаха Димитър Бербатов (футбол) и Матей Казийски (волейбол), които бяха сред 12-те номинирани.

Наставникът на "златната" Станка Симеон Щерев пък бе избран за треньор на годината, напълно очаквано. След него останаха Илиана Раева, селекционер на ансамбъла ни по художествена гимнастика, а номер 3 за годината е Красимир Туманов, треньор на Петър Стойчев, плуване.

Спортист №1 на България и Треньор №1 на България за 2011 година ще бъдат наградени с луксозни автомобили от Българския спортен тотализатор.
За отбор на годината бе избран националният ансамбъл художествена гимнастика. Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христиана Тодорова и Катрин Велкова заслужиха признанието в конкуренцията на четири мъжки тима (волейболен клуб ЦСКА - мъже, национален отбор по баскетбол за мъже, национален отбор по волейбол за мъже и баскетболен отбор Лукойл Академик - мъже). Наградата им връчи олимпийската шампионка в скок на височина Стефка Костадинова.

Ружди Ружди пък стана спортист номер 1 с увреждания на България за 2011 година със спечелените 114 точки. Ружди Ружди има първо място на диск и гюле на световното първенство по лека атлетика за младежи с двигателни увреждания, първо място на копие и гюле на европейското първенство по лека атлетика за младежи с увреждания и второ място на диск на европейското първенство за младежи с увреждания.

По време на церемонията в НДК бе почетен и Иван Славков - Батето, който си отиде през тази година.