Академичната общност на Национална спортна академия "Васил Левски" излезе с отворено писмо до Българската телеграфна агенция против приватизацията и отнемането на училищната собственост. Поводът за него е заповед на кмета на Несебър, с която утре започва събарянето на базата на Спортната академия в Равда.

"Националната спортна академия "Васил Левски" близо 70 години изпълнява важни социално културни функции в нашето общество свързани с развитието на спорта, подготовката на специалисти и участието на България в международното спортно и олимпийско движение. Тази дейност на Академията е призната и подкрепяна от нашата държавност дълги години.

Благодарение на това до сега успяхме да изградим една изключително модерна и уникална по своята комплексност инфраструктура, гарантираща изпълнението на комплекса от образователни, научни, социални и културни дейности. Такива са учебно научните и спортни центрове на НСА в София - Дървеница, Зимния център в Боровец, Алпийския център на Витоша и центърът за Водни спортове в Равда.

С настъпването на демократичните промени, за жалост бяха приети нормативно правни мерки, чрез които, без да се взима под внимание общонационалното значение и богатство на висшето образование и неговите структури, започна процес на приватизация или отнемане на собственост предоставена на Висшите училища.

Поради наличие на значителни материални интереси, този процес бе опорочен и обективно нанася такъв удар на висшето образование и в частност на НСА, който води до унищожението на основните й образователни, научни и социолно-културни функции.

Ръководството на НСА повече от 10 години води опити за справедливо и честно решаване на пролбема в защита на общодържавния и национален интерес, но среща явната и скрита съпротива от представителите на местните власти и бизнес, както и от предишните ръководства на държавната администрация, която защитаваше повече частните интереси за приватизация. Многобройните опити за приватизиране на базата на НСА в Несебър стигнаха до конфронтация с местния бизнес и кметска власт, която продължава и до днес.

Въпреки това ръководството на НСА продължава да осъществява пълноценно и постоянно своята мисия в областта на образованието, науката, спорта и социално-културната политика. Така например Центърът за водни спортове в Равда, който е застрашен от непочтена приватизация, годишно приема над 3000 спортни специалисти, студенти, ученици и деца в неравностойно положение.

На неговата територия се организират не само учебни и научни прояви на Академията. Тук също така се провеждат и международни форуми и семинари по линия на Олимпийското движение, системата за Европейско образование - програмите Еразмус, Цепус и др. Провеждат се национални състезания и др.

Ние изразяване нашето убеждение и надежда, че представителите на Българското правителство и парламента, които декларират и осъществяват цялостна политика за възраждане и развитие на Българското образование и спорт, ще поематат политическата отговорност за разрешаването на сложните противоречия и конфликти натрупани поради отсъствието на ясна воля и принципна позиция на предишните представители на държавните институции.

Висшето образование именно сега се нуждае от ефективна и бърза държавна подкрепа със средствата на Европейско по дух и смисъл законодателство, което да гарантира достойнството на нашето образование и държава", се казва в писмото.