За пореден път в държавно военно първенство, Специалните сили смачкаха конкуренцията, с което затвърдиха първото си място в общото класиране от Държавните военни шампионати (ДВШ) на Министерство на отбраната през 2024 година.

От 7 до 11 октомври т. г., Съвместното командване на специалните операции (СКСО) бяха домакини на последния за 2024 година ДВШ по военен многобой. Той се проведе на Специализирания учебно-тренировъчен комплекс на Специалните сили "Црънча" и включваше пет дисциплини - стрелба, хвърляне на граната на дължина и в цел, крос 8 км (мъже) и 4 км (жени), плуване с препятствия и преминаване на полоса, като резултата от последните две дисциплини не влизат в крайното класиране.

Полосата, или така наречената пътека с препятствия е елемент от военния петобой, който е дисциплина от Международния съвет за военен спорт, в който Българската армия членува и за първа година се включва като елемент в българското първенство. Тя е с дължина 500 метра с 20 препятствия, които са стандартни за цялата световна общност като технически данни и отговаря на всички критерии на международната организация.

В най-тежкото състезание за годината взеха участие 5 отбора от СКСО, Съвместно командване на силите, Сухопътни войски (СВ), Военновъздушни сили (ВВС) и Командване за логистична поддръжка, като домакините от Специалните сили са безспорен победител в отборно класиране при мъже и жени. На второ и трето място останаха отборите съответно на СВ и ВВС.

С най-добри резултати в индивидуалното комплексно класиране при мъжете е младши сержант Неделчо Василев от СКСО, обявен за военен спортист номер едно на България за 2023 г., последван от ефр. Пенчо Василев от СВ на второ място и р-к Петър Георгиев от ВВС на трето място. От отбора на СКСО в призовата шестица се наредиха и старши лейтенант Йордан Копринков на четвърто място и старши лейтенант Валентин Бурмов на пето.

При жените с най-добър резултат е р-к Добромира Иванова от отбора на ВВС, последвана от две състезателки от СКСО - на второ място лейтенант Виктория Ковачка, обявена за спортист номер едно на випуск 2024 г. на НВУ "Васил Левски" и лейтенант Даниела Панчева. Сред първите шест, на четвърто място от СКСО се нареди и редник Росица Калницка.

Грамотите, медалите и купите на отличените бяха връчени от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев.

"Благодаря на всички, че сте се подготвили на такова високо ниво и участвате в ДВШ по военен многобой. Това е най-тежкото и най-комплексно военно-приложно състезание. Благодаря и на вашите командири, че са имали волята и желанието да ви дадат възможност да се готвите и участвате в него. Винаги съм казвал, че спорта, особено военно-приложните дисциплини, са обективно отражение на бойната подготовка в Българската армия. Поздравления още веднъж за спортсменския дух, в който е протекъл шампионата и за уважението между вас състезателите, за усилията, които полагате и за качествата, които показвате. Всеки трябва да има амбицията и стремежа да се развива както в службата, така и като отличен спортист. Това е мерилото да си отличен военнослужещ", каза генерал-майор Матеев в обръщението си към отборите и добави - "Благодаря и на ръководството на Държавния военен шампионат и се надявам от догодина преминаването на полосата да се включи като реална дисциплина от този многобой и да носи точки както останалите. Тази полоса дава възможност българските военнослужещи да се готвят и да участват равноправно с колегите си от НАТО в международни състезания и да постигнат с тях оперативна съвместимост и в спорта."

Генерал-майор Матеев се обърна и към военнослужещите от Специалните сили, които отново бяха на най-високата стълбичка. "Много съм горд с моите момчета и момичета, че за пореден път завоюваха първите отборни места и достойно завършихме една година от държавни военни шампионати, в която от осем турнира, само на един не успяхме да вземем най-висок брой точки. Винаги съм им казвал, че е трудно да победиш, но два пъти по-трудно е да запазиш първото място и завоюваните позиции."

Преди да закрие шампионата, командирът на СКСО завърши с призив към всички участници - "Много е важно това, че офицери участват в състезанията и водят отборите както при мъжете, така и при жените. Това, че се подготвят наравно със сержантите и войниците показва дух и дава положителен пример на подчинените им. За съжаление само 5 отбора участват в този шампионат и искрено се надявам, че това нещо ще се вземе предвид в анализите на бойната подготовка, защото спорта е неразделна част от нея. Благодаря за вашия труд, защото вие бяхте основните герои на първенството. Бъдете живи и здрави вие и вашите семейства. Вашия труд е достоен за уважение и всички трябва да взимат пример от вас!"