„Новата визия за промотиране на спорта чрез уеб технологиите" - това бе темата на презентацията, с която София 2018 - Европейска столица на спорта, се представи на годишната конференция „Спортът в Европа", която тази година се провежда в Торино.

Италианският град е настоящата евростолица на спорта и събра представители на 22 държави, които дискутираха развитието и перспективите в областта на спорта, съобщава сайтът www.sofia2018.bg.

Повечето презентации засягаха начините, по които градските управи отговарят на съвременните предизвикателства и необходимостта на хората от спортни занимания и активен начин на живот. Подобна бе и темата в изказването на кмета на Торино Пиеро Фасино, който подробно запозна присъстващите с богата програма на града през годината в която е европейска столица на спорта.

Презентацията на София 2018 бе базирана на новите възможности, които разкрива интернет-ерата и как обикновеният човек може да се възползва от тях за да бъде улеснен в желанието си да спортува. Изказването на Мила Андреева и Тодор Шабански бе посрещнато със сериозен интерес и предизвика немалко коментари след края на предвидените за България 15 минути в програмата на конференцията. Лично Джан Франческо Лупатели, президент на ACES Europa, поздрави представителите на България за избраната и поднесена с много илюстрации тема.

В края на форума, който е част от Първата континентална кампания „Европейска седмица на спорта", домакините разведоха участниците на три от емблематичните спортни обекта в Торино: Олимпийския стадион, плувния център и комплекса за водна топка и скокове във вода.

Следващата година евростолица на спорта е Прага, през 2017 - Марсилия, а през 2018 - София. Идният месец в Брюксел ще се определи кой ще бъде със званието през 2019 г., като двата града финалисти са испанският Малага и унгарската столица Будапеща.